Borås Stads logotype

Borås Internationella Skulpturbiennal

Linda Wallenberg

Linda Wallenberg

Curator för Borås Internationella Skulpturbiennal 2016 heter Linda Wallenberg, är utbildad konstnär och kulturproducent, och har sedan många år tillbaka arbetat med internationell samtidskonst.

Linda Wallenberg är baserad på landet utanför Västerås. Hon arbetar halvtid som Intendent för offentlig konst i Uppsala kommun. Övrig tid driver hon egen firma. Linda Wallenberg har ett brett kontaktnät både nationellt och internationellt, och har tidigare bland annat arbetat som konstkonsulent/kulturutvecklare konst i Västmanlands län.

Hon har också arbetat många år som curator för plats-specifik konstproduktion på Wanås konst, bland annat med storskaliga verk av Charlotte Gyllenhammar, Ann Hamilton, Jenny Holzer och Maya Lin samt med grupputställningar av nyexaminerade konstnärer.

Linda Wallenberg har erfarenhet av konstverksamhet och strategiskt arbete ur lokalt och regionalt perspektiv samt har initierat och drivit flera samarbetsprojekt mellan kultur och näringsliv. 

- Jag är väldigt glad och stolt över uppdraget som curator i Borås och ser fram emot att samarbeta med mina konstkollegor i stan och med kommunen och näringslivet!  Frågor kring genus och vad skulptur i det offentliga rummet är och kan vara kommer att löpa som en tråd under arbetet fram till invigning i maj 2016. Jag vill förvalta den tradition och den stolthet som finns över Skulpturstaden Borås - men hoppas även på att utmana, säger Linda.

Borås Internationella Skulpturbiennal 2016

20 maj - 18 september

I Borås Internationella Skulpturbiennal 2016 medverkar ett femtontal konstnärer som visar sina konstverk utomhus. Årets biennal sker på tre olika platser i staden. Platser med olika betydelser och som vi har olika förväntningar kring. Torget fungerar som ett offentligt finrum, med maktcentrum som rådhus och bank. Det är också stadens kommersiella nav. En helt annan känsla har vi för vår hemmiljö, bostadsområdet där vi bor. Staden är hela tiden i förändring, gamla byggnader rivs och lämnar sår i landskapet men öppnar också upp för nya möjligheter. Genom konsten kan vi se staden på nya sätt.

Årets skulpturbiennal får oss att fundera över vilken betydelse och associationer ett konstverk kan väcka på olika platser i staden. Vad händer med en plats om vi ser och upplever något nytt, ett konstverk, där? Fördelade på tre utvalda platser i Borås – Stora torget, nedre Norrby (den obebyggda tomtmarken) samt nordöstra hörnet av Norrby – kommer skulpturerna i 2016 års biennal presenteras. Ungefär hälften av årets konstnärer kommer från, eller är verksamma i, Sverige. Övriga bor i Danmark/Grönland, Finland, Libanon, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Medverkande konstnärer:

Matthias van Arkel (SE), Åsa Maria Bengtsson (SE), Eva Berggren (SE), Andy Best & Merja Puustinen (GB & FI), Ernst Billgren (SE), Elias Björn (SE), Linnéa Carlsson (SE), GIDEONSSON/LONDRÉ (SE), Ditte Ejlerskov (DK), Ida Isakson (SE), MYCKET (SE), Sirous Namazi (IR/SE), Mounira Al Solh (LB/NL), Louise Sparre (DK), Jude Tallichet (US), Andrea Zittel (US).

PRESSMEDDELANDEPDF

 

HISTORIK

Med Pinocchio av Jim Dine öppnade Borås sin första skulpturbiennal. Året var 2008. Sedan dess har en vitaliserande förtätning av den offentlig konsten gjort staden känd som "skulpturstaden".

TIDIGARE BIENNALER

2014
2014 presenterades biennalverken i huvudsak kring nyöppnade Textile Fashion Center.

Konstnärer 2014:
Momus (Nicholas Currie)
Johan Zetterquist
Meta Isæus-Berlin
Elmgreen & Dragset
Nandipha Mntambo
Erwin Wurm
Hans Gothlin
Lucy Glendinning
Bo Christian Larsson
Assa Kauppi
Lars-Åke Åberg
Jesper Nyrén
Xavier Veilhan
Jaume Plensa
Michael Schleu
Birgert&Bergström
Fredrik Wretman
Peter Johansson/Barbro Westling

2012
Martin Wickström och Ulf Kihlander som gemensamt driver KiWilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjöds 2012 in att curatera biennalen. Skulpturerna i 2012 års biennal syntes i huvudsak  ikring det nyöppnade Kulturhuset.

Konstnärer 2012:
Martin Erik Andersen (DK)
Donald Baelchler (USA)
Stephan Balkenhol (DE)
Ernst Billgren (SWE)
Shai Dahan (SWE)
Kerstin Dahl-Norén (SWE)
Katrine Helmersson (SWE)
Ingegerd Härgestam (SWE)
Oskar Korsàr (SWE)
Klara Kristalova (SWE)
Beth Laurin (SWE)
Eva Marklund (SWE)
Bjarne Melgaard (NOR)
Christian Partos (SWE)
Carl Fredrik Reuterswärd (SWE)
Alyson Shotz (USA)
Lars Tunbjörk (SWE)
Dan Wolgers (SWE)
Cajsa von Zeipel (SWE)
Lars-Åke Åberg (SWE)

 

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Kontakt

Borås Konstmuseum

Besöksadress
Kulturhuset, P.A. Halls Terrass

Postadress
Borås Konstmuseum 501 80 Borås

Leveransadress
P.A. Halls Terrass 4

Fakturaadress
Borås Stad
Fakturaservice Box 907
501 10 Borås (Ange refkod)

Kulturhusets reception
033 - 35 35 05

Personal

Museichef
Pontus Hammarén
pontus.hammaren@boras.se
Telefon: 033-357681

Hitta oss på Instagram
Borås konstmuseum på facebook
Tfn 033-35 70 00     e-post boras.stad@boras.se     Postadress Borås Stad 501 80 Borås

Om webbplatsen >>               RSS>>