Borås Stads logotype

Måndagar på Kulturhuset

Alltid på en måndag. Alltid klockan 19.
Det brännheta, det traditionella, det nyskapande och det tillbakalutat vilsamma. Kanske något du definitivt inte hade väntat dig. Varje måndag bjuder på en ny kulturupplevelse inom Kulturhusets väggar, och ingen måndag är den andra lik.

Angeläget. Tänkvärt. Aktuellt. Viktigt. Live.

BILJETTER
Pris 30:- (ej Nyhetsbaren som är gratis). Förköpsbiljetter säljs online (se varje specifik programpunkt), Turistbyrån samt Kulturhusets reception. Under varje programpunkt finns en direktlänk till biljettförsäljningen.

TIDER
Talk show & Nyhetsbar kl 18
Föredrag/samtal kl 19

HÖSTEN 2016. Scenen i Borås, i början av veckan. Aktuellt, angeläget och live. Vårens program är som fågeln Fenix. Nytt. Nytt. Nytt...

Nyhetsbaren är ett samarbete med Borås Tidning där vi lyfter det brinnande aktuella. Det som sker just i detta nu. Debatterna sänds även live på bt.se och det är fri entré.

Journalisten Katarina Hahr ersätter Sara Abdollahi som det nya ansiktet för Kulturhuset i Borås egna Talk show. ​Hon har mött och samtalat med de flesta av Sveriges tunga kultur-personligheter, i det egna radio-programmet ”Katarina Hahr möter” i P1.

Både Nyhetsbaren och Katarinas talk show börjar kl 18 men baren öppnar alltid 17.30. Nu gäller även förköp av biljetter. Voilá, Måndagar hösten 2016!

Klicka på bilden för att ladda ner programmet som pdf


PROGRAM SEPTEMBER-NOVEMBER 2016

Foto: ©Per Olofsson, Emelie Asplund

3 oktober kl 19

Mattias Alkberg och Annika Paldanius - Forum för poesi och prosa


Sveriges ledande scen för uppläst litteratur i samarbete med Författarcentrum Väst.

Mattias Alkberg är född 1969 i Boden och bosatt i Luleå. Sedan debuten 1989 har han gett ut sex diktsamlingar, och tjugofem album i eget namn och med kultbandet The Bear Quartet. I september släpps nya diktsamlingen “Ön”. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Annika Paldanius är uppvuxen i Jönköping men bor numera i Göteborg, där hon arbetar som läkare. Hon har gått Biskops Arnös författarskola. Hennes romandebut ”Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman)” är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt. Huvudpersonen Hanna går på läkarlinjen, tänker att vetenskapen har alla svar, hon har amasoner till vänner med hud av okrossbart glas, redo för vilka strider som helst. Men glaset börjar krackelera när vännen Filippa dras allt djupare och djupare ner i en depression. De lär sig att förlänga liv - men varför lever man egentligen, varför måste döden vänta?

Scen: Lilla scenen
Biljetter: 30 krlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: ©Peter Hoelstad

10 oktober kl 19

Vad ska vi ha landsbygden till? Möt Po Tidholm


I den allmänna debatten framställs urbaniseringen som den enda vägen mot framtiden. Glesbygden är tänkt att tjäna på växande städer och allt mer kommersialiserade regioncentrum där såväl kommersiell service som offentlig välfärd ska samlas.

Journalisten och författaren Po Tidholm diskuterar vad som händer i ett samhälle där allt fler människor och platser planeras bort och hamnar i periferin. Han har i sitt arbete ofta återkommit till Norrland.

2012 kom boken ”Norrland” där han samlade ett urval av sina essäer och reportage, och sedan dess har Tidholm föreläst i de flesta norrländska kommuner, varit värd för Sommar i P1, och startat ”Norrlandspodden” tillsammans med journalisten Sofia Mirjamsdotter.

Nu aktuell med en dokumentärserie i SVT som handlar om urbanisering och glesbygd. I programmet ställer han frågan: Vad ska vi egentligen ha landsbygden till?

Scen: Stora scenen
Biljetter: 30 kr
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: ©Alexander Mahmoud

17 oktober kl 19

Oanpassbara medborgare - Möt Hynek Pallas


Strax före midnatt den 19 april 2009 krossas tre fönster i ett hus i Vítkov, en liten ort i östra Tjeckien. Molotovbomberna övertänder huset på ett par sekunder. Fyra månader senare vaknar treåriga Natálie Kudriková ur sin konstgjorda sömn. Hon har livshotande brännskador på kroppen. Läkarna räddar hennes liv, men hon förlorar flera fingrar och får permanenta hjärnskador efter nedsövningen. Rättegången mot de fyra högerextremisterna som skulle fira Adolf Hitlers födelsedag med att bränna en romsk familj till döds inleds våren därpå.

I ”Oanpassbara medborgare” berättar journalisten Hynek Pallas om nedslag hos aktivister och familjer, besöker ghetton och fotbollslag, går på museer och studerar historiska källor.

Ett samarbete med Borås FN-förening

Scen: Lilla scenen
Biljetter: 30 kr
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

24 oktober kl 18
Nyhetsbaren - en after work där ingen fråga är för farlig att ställa

Var blåser det som mest, just nu? Vilka är de hetaste frågorna? Håll upp fingret i luften och känn av. Det gör vi.

”Målet är att Nyhetsbaren ska vara en arena där makthavare och vanliga boråsare kan mötas i en diskussion om viktiga frågor”, säger BT:s agendachef Hanna Grahn, som också leder debatten.

Debatten sänds även på bt.se

Vilka frågor anser du att vi ska ta upp? Mejla hanna.grahn@bt.se

Scen: Teaterfoajén kl 18
FRI ENTRÈ - inga biljetter (150 platser)

Foto: ©Elis Hoffman

31 oktober kl 19

Befrielsen - Möt Maria Sveland


Maria Sveland är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade 2007 med romanen ”Bitterfittan”, som idag räknas till en av våra moderna klassiker. 2013 kom ”Hatet”, sprungen ur ett explicit mordhot, där hon gjorde upp med antifeminismen och aggressiviteten som den tycks uppvigla. En genomgående tematik i hennes journalistiska- och litterära gärning är klass, kön och sexualitet.

Hennes senaste bok ”Befrielsen” är en berättelse om det sexuella våldet som finns i allas vår närhet, varje dag, varje timme. Det som skär genom varje kultur, varje land, varje tid. Hur ska vi kunna förstå det? Är det överhuvudtaget möjligt? En berättelse som ställer de svåraste frågorna, om att vägra ge upp, om vänskapen den största och om våra mödrar, vardagshjältinnorna. Om att slå tillbaka.

Scen: Lilla scenen
Biljetter: 30 krlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: ©Unga Klara, Patrick Miller och privat

7 november kl 18

Talk show med Katarina Hahr - Möt Suzanne Osten och Ahang Bashi


Intressanta samtal med författare och kulturpersonligheter varvas med grym musik och barhäng.


Suzanne Osten är film- och teaterregissör, dramatiker och författare. Hon har varit professor i regi vid Dramatiska institutet och blev år 2000 hedersdoktor vid Lunds universitet. 2015 utsågs hon till Sveriges första barnfilmsambassadör av Svenska filminstitutet, med fokus på att höja den svenska barnfilmens status. Hennes senast film ”Flickan, mamman och demonerna” – en film om en skambelagd familjesituation som skapade en åldersgränsdebatt. Filmen visas på Röda Kvarn 13-15 november.

Ahang Bashi är regissör och aktuell med filmen ”Skörheten” – en dokumentär djupdykning i det mänskliga psyket. Det handlar om att våga närma sig det som gör riktigt ont, det som man inte vill prata om.

Kvällen kommer att handla om skörhet, att vara svag i ett samhälle som hyllar motsatsen, och om att våga skriva och skapa konst om den psykiska ohälsan.

Katarina Hahr ersätter Sara Abdollahi som värd.

Musik: Loving you från New York

Scen: Teaterfoajén
Biljetter: 30 kr
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: ©Samuel Unéus

14 november kl 19

Sanna Lundell – Om anhörigskap och medberoende


Just nu spelar Stadsteatern den hyllade föreställningen ”People, Places and Things” av Duncan Macmillan. Det är en pjäs som handlar om en ung kvinna som hamnar i ett missbruk och läggs in på behandling. När berusning känns som det enda sättet att överleva den moderna världen, hur kan hon någonsin nyktra till? Med anledning av föreställningen vill Måndagarna istället lägga fokus - på de anhöriga. Alla de som står bredvid missbrukaren och som oftast glöms bort och som lider i det tysta.

Sanna Lundell är journalist, kolumnist och programledare. Hösten 2014 medverkade hon i programmet Djävulsdansen på SVT som väckte mycket uppmärksamhet. Med egna erfarenheter kommer Sanna Lundell prata om hur det är att leva med någon som är beroendesjuk. Hon delar med sig av sitt eget liv och väver in den allra senaste forskningen för att öka förståelsen och kunskapen om beroendesjukdomarna och anhörigskapet.

Scen: Lilla scenen
Biljetter: 30 kr
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

21 november kl 18
Nyhetsbaren - en after work där ingen fråga är för farlig att ställa

Var blåser det som mest, just nu? Vilka är de hetaste frågorna? Håll upp fingret i luften och känn av. Det gör vi.

”Målet är att Nyhetsbaren ska vara en arena där makthavare och vanliga boråsare kan mötas i en diskussion om viktiga frågor”, säger BT:s agendachef Hanna Grahn, som också leder debatten.

Debatten sänds även på bt.se

Vilka frågor anser du att vi ska ta upp? Mejla hanna.grahn@bt.se

Scen: Teaterfoajén kl 18
FRI ENTRÈ - inga biljetter (150 platser)


Foto: ©Mattias Silkeberg 

28 november kl 19

Flytta på er – jag ska bli fri


”Jag vill bryta den tystnad jag upplevt att jag var tvungen att leva i, för att få plats i den svenska teaterbranschen. Nu vill jag ta plats med mitt konstnärskap som den jag är.”/Aleksa Lundberg

Min pappa vill helst att jag ska vara en hockeykille som gillar brudar och drar bögskämt. Istället är jag en bögkille som är tjej. Men det berättar jag ju inte.

Nu i höst är det urpremiär för Aleksa Lundbergs ”Flytta på er - jag ska bli fri”. Föreställningen är den ocensurerade versionen av vår vilja att synliggöra transpersoner, starta en offentlig debatt och visa på det mångfacetterade i att tillhöra ett kön – ett känslopolitiskt upprop för transpersoners mänskliga rättigheter. Teater, analyser, musik, lyrik och maktkritik i queer tappning.

Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

Av & med | Aleksa Lundberg
Farmor (projicerad) | Yvonne Lombard
Regi | Annika Silkeberg
Scenografi & ljusdesign | Jenny André
Animation, musik & grafisk form |
Fredrik Arsæus Nauckhoff
Kostym & mask | Helena Sjöstedt
Producent | Sara Bergsmark

Scen: Lilla Scenen
Biljetter 30 krlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur var det för dig?

Dela med dig av din
Måndagsupplevelse!

#måndagarpåkulturhuset


Senast uppdaterad: 2016-09-21 13.52

Kontakt

Kulturkontoret
Marie-Louise Weise
033-35 71 79
076-888 71 79

Besöksadress
Kulturhuset
P A Halls terrass 2

Postadress
Kulturförvaltningen
Kulturkontoret
501 80 Borås

Mer information

Var: Kulturhuset (Hitta hit»öppnas i nytt fönster)

När: Måndagar klockan 19.00 (18.00 för Nyhetsbaren)

Biljetter: 30 kronor/st. Biljetter säljs via www.biljettforum.se, Turistbyrån samt i Kulturhusets reception. Under varje programpunkt finns en direktlänk till biljettförsäljningen.

Nyhetsbrev

Hur var det för dig?

Dela med dig av din
Måndagsupplevelse!

#måndagarpåkulturhuset

Tfn 033-35 70 00     e-post boras.stad@boras.se     Postadress Borås Stad 501 80 Borås

Om webbplatsen >>               RSS>>