Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ekonomi och budget

En god ekonomi är ett grundläggande villkor för att kunna nå de sociala och välfärdspolitiska mål som är det primära syftet med kommunens verksamhet. En sund finansiell utveckling, där intäkter och utgifter är i balans, är därför en förutsättning för att kommunens service ska vara god och kunna utvecklas.

Borås Stad har länge haft strategin att ”det ekonomiska målet är överordnat andra verksamhetsmål”. Detta markerar tydligt att ekonomin ytterst ger förutsättningar för verksamheten – en insikt och ett förhållningssätt som framgångsrikt slagit rot i Borås Stads organisation.

Borås Stad har satt upp två finansiella mål, ett resultatmål och ett soliditetsmål.

Resultatmål

Det primära långsiktiga finansiella målet för Borås Stad är att resultatet (överskottet) ska uppgå till 2-3 procent av de sammantagna skatteintäkterna, de generella statsbidragen och den kommunalekonomiska utjämningen. Målet innebär ett resultat som i dagsläget uppgår till lägst cirka 115 miljoner kronor.

Soliditetsmål

Det andra övergripande finansiella målet är att soliditeten – den del av kommunens tillgångar som finansieras med egna medel – ska uppgå till cirka 80 procent. En låg soliditet kan innebära en ökad lånefinansiering och på sikt högre finansiella kostnader som tar resurser från kärnverksamheterna.

En ökad soliditet innebär å andra sidan en ökad internfinansiering av tillgångarna, och lägre finansiella kostnader. En balanserad finansiell utveckling förutsätter en bibehållen relation mellan det egna kapitalet och de totala tillgångarna.

Se även

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ekonomi och budget

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

  • Vy över Borås. Publicerad

    Borås förbättrar sig i Insiktsmätningen

    Efter ett tapp förra året ökar Borås igen i både resultat och ranking i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) servicemätning Insikt, som släpptes igår.
  • Flygbild över Borås Publicerad

    Explosion på Hulta

    Uppdaterad: 2024-04-23 10:35 | En entréport till ett lägenhetshus på Hulta har under måndagsnatten blivit utsatt för en explosion.
  • En stadsbuss som är dekorerade i rosa där det står Valbuss - här kan du rösta Publicerad

    Valbuss och SMS-utskick nyheter vid EU-valet i Borås

    Valkansliet i Borås Stad satsar på två nyheter när det är dags för val till Europaparlamentet den 9 juni. En valbuss ska ge fler möjlighet att rösta och SMS-uts...
  • Ryggen på en rödtröja där det står projektkontor Publicerad

    Nu öppnar fler projektkontor!

    Från och med vecka 16 öppnar nya projektkontor på Hässlehuset och Hultahuset.
  • Mästare 2023 Publicerad

    Middag med guldglans i stadshuset

    I går uppvaktade Borås Stad 2023 års mästare. 46 idrottare, som har tagit guldmedaljer i VM, EM SM, JSM eller ungdoms-OS i elva olika idrotter uppmärksammades f...
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender