Borås Stads logotype

Hej, du har kommit in på en gammal webbsida för Borås Stad. Information på denna sida kan vara inaktuell.

Välkommen till nya boras.se.

Borås vänorter

Borås har tre vänorter i Norden och partnerskap med en ort i Tyskland.

Vänorter:

Mikkelilänk till annan webbplats

Mikkeli i Finland är den vänort som Borås haft kontakter med längst. Vänortskontakterna inleddes när "Finlands sak var vår", 1940. Mikkeli hade då en viktig roll genom att försvarsstaben var placerad där under kriget. Mikkeli ligger vid sjön Saimaa och är residensstad i Östra Finlands län, som omfattar mellersta Savolaks och en del av Östra Tavastland nära ryska gränsen. Orten växte fram som ett medeltida handelscentrum för östra Finland. Naturen är präglad av istiden med åsar och cirka 700 sjöar.

Moldelänk till annan webbplats

Även vänortskontakterna med Norge kom till under kriget eller närmare bestämt 1944. Molde ligger i Möre och Romdal fylke vid Moldefjorden. Molde har en historia sedan vikingatiden och växte genom handel, sjöfart och fiske. Idag minner bl a en stark andel handel i näöringslivet och ett fiskerimuseum om detta. Molde ligger i sydläge vid fjorden och i skydd av en fjällrygg, och kallas "Rosornas stad" för sitt behagliga klimat. Staden är känd bl a för högskola och flera festivaler, varav den årliga jazzfestivalen är den största. Liksom Borås har Molde ett fotbollslag som brukar vara högt i ligan.

Vejlelänk till annan webbplats

Vejle och Borås inledde vänortsförbindelse 1947. Danska Vejle är huvudstad i Region Syddanmark och den största av vänorterna och ligger vid Vejle fjord på Jyllands östkust. Med kända historiska minnen framhåller Vejle sig som Danmarks födelseplats - Jelling med sitt imponerande, Unesco-listade kulturarv ligger i kommunen. Det uppmärksammas i en årlig vikingamarknad. Vejle är känt som en kulturstad med bl a musikteater och ett konstmuseum med en samling samtida dansk konst. Liksom Borås har Vejle en historia i textilindustrin.

Partnerskap:

Espelkamplänk till annan webbplats

1995 träffade Borås kommun avtal med tyska Espelkamp om "partnerskap". Denna relation innehåller inte de regelbundet återkommande träffar som utbytet med vänorterna gör. Kontakterna med Espelkamp går tillbaka på det arbete som kyrkoherde Birger Forell gjorde i Tyskland under kriget. Espelkamp ligger i Minden-Lübbeckeområdet i östra Westfalen.


Senast uppdaterad: 2016-12-15 07.57

Kontakt

Camilla Christensen
Stadskansliet
033-35 70 31
camilla.christensen@boras.se

Besöksadress
Stadshuset
Kungsgatan 55

Postadress
Borås Stad
501 80 Borås

Mikkeli

Molde
Vejle
Espelkamp
Tfn 033-35 70 00     e-post boras.stad@boras.se     Postadress Borås Stad 501 80 Borås

Om webbplatsen >>               RSS>>