Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tips och råd från Konsument Borås när ekonomin blir sämre

Dyrare livsmedel, el och drivmedel samt ökade boendekostnader på grund av högre räntor driver på inflationen och påverkar allt fler. När det är prisökningar på flera håll påverkas privatekonomin. Många har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Det finns saker du kan göra själv, men ta också hjälp av andra. Här kommer olika tips från oss på Konsument Borås som kan hjälpa dig komma vidare om du är i en tuff ekonomisk situation.

Om du vet hur din ekonomiska situation ser ut, kan du planera bättre för framtiden. Gå igenom ditt kontoutdrag för att se vart pengarna – egentligen – tar vägen. Vad ska inkomsterna räcka till? Vad är viktigt för dig och vad kan du välja bort? Kanske finns det billigare alternativ för dina fasta kostnader? Kanske har du något abonnemang eller prenumeration du kan klara dig utan?

Ta kontakt med betalningsmottagaren om du inte kan betala en räkning. Ofta går det att komma överens om hur man kan lösa situationen. Berätta när du kommer kunna betala räkningen eller försök att göra upp en avbetalningsplan och kanske kan ni komma överens?

Gör det till en vana att få undan pengar direkt när lön/ersättning kommer. Hyra/boendekostnader, el, barnomsorg, hemförsäkring och a-kassa, dessa räkningar är de viktigaste och ska betalas allra först.

Snabblån och kreditlån brukar alltid förvärra situationen och göra det ännu svårare att komma tillrätta med ekonomin.

Försäljning av ägodelar kan vara en lösning för att få loss pengar till att betala räkningar med mera.

Ta hjälp av personer i din omgivning – goda vänner, familj eller någon bekant eller kontakta gärna oss på budget- och skuldrådgivningen. Vi kan ge dig råd, tips och stöd. Du kan vara anonym om du vill och kontakten med oss är gratis.

Har du fått post från Kronofogden - skicka tillbaka delgivningskvittot. Det innebär inte att du har godkänt skulden, bara att du tagit emot brevet. Men om något är fel, notera det på delgivningen eller meddela separat vad du vill bestrida eller vad som är fel.

Räkna ut vad din budget har för utrymme per vecka till mat. Planera dina matinköp. Handla sällan och gör gärna en inköpslista. Om du ofta är inne i mataffären är det lätt att du också köper något extra som du inte hade tänkt dig. Går du vanligtvis till samma mataffär och har kundkonto med kort, kan du få bättre ränta än på lönekontot. Att handla mat på kredit kan tyvärr vara riktigt dyrt, så undvik det.

De flesta av oss kan sänka inomhusvärmen där hemma. Ofta behöver du inte ha mer än 18 plusgrader inomhus. För varje grad du sänker i temperatur, kan du spara fem procent av din uppvärmningskostnad.

Ett annat tips är att ta hjälp av en expert. Kontakta gärna en energirådgivare - rådgivningen är gratis via kommunen. Energirådgivaren kan utvärdera hur elförbrukningen ser ut i ditt hem. Du kanske har gamla fönster till exempel som drar och som man skulle spara pengar på att byta ut. Att tilläggsisolera tak eller väggar ger också stora energibesparingar.

Du kan också kontakta Energimarknadsbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ger oberoende och kostnadsfri konsumentvägledning om el, gas och fjärrvärme.

Delningsekonomi är ett trendigt sätt att spara både pengar och miljö genom att dela kostnader och saker med varandra. Istället för att äga saker så är tillgången till saker viktigare.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att se över om du kan få ner kostnader för försäkringar. Har du till exempel låneskydd som kan bli aktuellt om eller när din ekonomi förändras? Du kan också kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå. De ger kostnadsfri och oberoende fakta och vägledning till dig som konsument i försäkringsfrågor. För närmare information läs mer på konsumenternas.se/forsakringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring 0200 22 58 00 (klockan 9 till 12 på vardagar).

Kontakta Kronofogden på telefonnummer 0771-73 73 00 eller via e-post: kontakt@kronofogden.se. De kan ge dig information och vägledning. Kronofogdens uppdrag är att hjälpa både dig som har en skuld och den som vill ha betalt. Kronofogden är opartiska.

Ha som mål att spara till en buffert. En buffert är tryggt att ha den dagen en stor utgift oväntat dyker upp eller när inkomsterna plötsligt blir lägre. En buffert kan vara bra att ha till exempel om du blir sjuk eller behöver vårda ett sjukt barn (vabba) eller blir arbetssökande. Öppna ett ”buffertkonto” – med fria uttag och utan att binda räntan. Gör en stående överföring från ditt lönekonto till ditt ”buffertkonto” samma dag som du får lön/ersättning. Varje krona du sparar ihop är en början till en värdefull buffert på sikt.

Konsument Borås får allt fler samtal där man äger sitt boende och oroar sig för ökade räntekostnader och minskad buffert på grund av allmänna prisökningarna på flera håll i samhället. Kontakta oss gärna på Konsument Borås för en genomgång av just din situation.

Kontakta oss på Konsument Borås för en översyn av dina inkomster och utgifter och bolla utifrån hur din situation ser ut. Du behöver inte ha skulder för att prata om hur din ekonomi mår.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tips och råd från Konsument Borås när ekonomin blir sämre

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender