Meny

Meny

Design

Design är en utmärkt plats att börja på om du vill skapa dig en framtid som till exempel art director, grafisk formgivare, mode-, textil- eller produktdesigner. Kunskaperna du får här ger dig högskole­behörighet för att kunna studera vidare på högskola och universitet inom en mängd olika områden.

Idéer blir verklighet

Viljan att göra verklighet av dina idéer är den enskilt viktigaste egenskapen för dig som vill läsa design. Du får träna upp din kreativa förmåga och genom utmanande designarbeten inom olika områden utvecklar du ett eget formspråk. Du får till exempel arbeta med produktdesign och form­givning med material som textil, keramik, silver och glas. Du har också möjlighet att arbeta digitalt. Om du vill har du möjligheten att fördjupa dina språkkunskaper och förbereda dig för studier och arbete utomlands.

Design

Utbildningens innehåll

Varje läsår har ett specifikt tema som genomsyrar flera av kurserna. Under det första året får du grundläggande kunskaper inom design. Det andra året har du möjlighet att specialisera dina färdigheter inom olika områden. Ditt tredje och sista år fokus­erar du bland annat på de olika steg som krävs för att kunna tillverka, marknadsföra och sälja din produkt. Du utvecklas som entreprenör genom att starta, driva och avveckla ett företag inom ramen för UF (Ung Företagsamhet). Samtidigt bygger du upp ett värdefullt kontaktnät.

Genom studiebesök och kontakt med framgångsrika företag inom designområdet får du också en bra inblick i hur en designer arbetar och designens roll i samhälle och miljö. Undervisningen är ofta projekt­baserad, vilket innebär att du på ett naturligt sätt knyter samman och använder kunskaper från flera olika kurser samtidigt. Tillsammans anordnar vi också visningar och utställningar där du lär dig presentera och analysera ditt eget och andras arbete.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Bildteori

100

Bild

100

Bild och form 1b

100

Design 1 och 2

200

Engelska 5 och 6

200

Entreprenörskap

100

Estetisk kommunikation 1

100

Form

100

Formgivning 1 och 2

200

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Historia 2b-kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val*

200

Konstarterna och samhället

50

Matematik 1b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300


*Du kan exempelvis välja någon av följande kurser:
Moderna språk 1, 2, 3, 4
Engelska 7
Matematik 2b
Matematik 3b
Samt övriga kurser inom vårt IV-utbud.

Viktig information

Design är en profil inom den nationella inriktningen Bild och formgivning på Estetiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredje­handsval. Kursöversikten presenteras med reserv­ation för förändringar.

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2016-12-13 16.40
Senast ändrad: 2017-06-29 09.22

Dela sidan: Design

g q n C

p

Kontakt