Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Så söker du information

Skaffa dig först en överblick över ditt ämne. Snabbast går det om du börjar med att titta i ett uppslagsverk. I uppslagsverket får du tips på nyckelord, synonymer och andra begrepp som du har användning av när du söker vidare.

Böcker i bokhylla

Fackböcker - när du fördjupar dig

Fackböcker ger fördjupad kunskap. I Knallebibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se vilka böcker som du kan låna på Borås stadsbibliotek. Prata med våra bibliotekarier för att få veta vilka böcker vi har här. Vi hjälper dig att låna.

Tredje steget är att gå vidare till andra svenska bibliotek genom att använda Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du söka bland mer än 10 miljoner böcker och artiklar. Finns inte den bok du vill här eller på något av Borås bibliotek kan våra bibliotekarier hjälpa dig att beställa. Det kostar inget.

Normal lånetid på böcker är 4 veckor. Har du böckerna för länge kommer du att behöva betala en övertidsavgift.

Tidningar och tidskrifter

Artiklar i tidningar och tidskrifter kan du hitta i någon av våra databaser som vi samlat på den här sidan. Vårt tips är att du börjar med databaserna Artikelsök eller Mediearkivet. Databasen Mediearkivet når du endast om du är på Stadsbiblioteket.
Du kan också komma in till oss och läsa våra tidskrifter. Alla nummer utom det senaste kan du låna hem.

Databaser

bibliotekets hemsida finns direktlänkar till de databaser skolan abonnerar på. Några av dessa databaser kommer du åt hemifrån, andra måste du vara i skolan för att kunna läsa.
Ofta är databaser inriktade mot specifika ämnen, som medicin, ekonomi eller historia.

Internet

Sista söksteget är att söka på internet. Ett tips är att använda flera olika sökmaskiner, exempelvis Google, Bing och Duckduckgo.

För dig som vill veta mer om ett speciellt ämne rekomenderar vi Google Scholar som letar igenom vetenskapliga sidor på internet. Här är länken till Google Scholar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Följ alltid de källkritiska råden.

Effektiv sökteknik - en vägledning

  • Tänk igenom ditt ämne innan du börjar faktasamlandet.
  • Vad är det du vill veta? (ditt syfte)
  • Vilken slags information behöver du? (din metod)
  • Var tålmodig, det kan ta tid att hitta bra information.

Kom ihåg att alltid skriva upp vilka källor du använt, det vill säga var du hämtat din information. I ett skolarbete behöver du kunna redovisa dina källor. Dessutom kan du själv behöva kontrollera uppgifter du använt. Eftersom information på internet snabbt kan ändras är det extra viktigt att uppge när du hittade informationen. Skriv alltid upp datum och adressen till hemsidan.

Uppslagsverk​

Nationalencyklopedin är ett etablerat uppslagsverk som både finns i bok och på nätet. Som elev hos oss får du tillgång till hela uppslagsverket. Det innehåller också filmer från Utbildningsradion, UR och ordböcker på många språk.
För att får ett konto i konto i Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. måste du registrera dig i skolan. Därefter kan du även logga in hemifrån.

Wikipedia Länk till annan webbplats. är ett fristående uppslagsverk på nätet som kan ge dig en snabb överblick och många bra ingångar, men var försiktig. En del information är inte pålitlig. Jämför därför alltid med Nationalencyklopedin.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Så söker du information

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender