Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Södra torget

Södra torget byggs om för att göra torget säkrare, både för gående och resande.

Stadstrafiken i Borås har ökat kraftigt från 7 miljoner resor 2010 till 11,6 miljoner resor 2019. Dagens utformning av Södra torget är anpassat efter ett trafiksystem som inte har varit i bruk på 15 år och för ett betydligt färre antal resor och fordonsrörelser. Detta skapar överbelastning, otydlighet för boråsarna och inte minst en dålig trafiksäkerhet.

Ombyggnationen beräknas ske i två etapper. Etapp 1 kommer vara omläggningar av busslinjer och i etapp 2 kommer en torgyta byggas, med inslag av träd och grönska.

Längst ner på sidan kan du prenumerera på information om Södra torget.

Vanliga frågor och svar om ombyggnationen av Södra torget

Senaste nytt

2022-12-01 Bussarna kör sedan en dryg vecka tillbaka på Södra torget igen. Samtidigt fortsätter arbetet med etapp 2. Förra veckan sattes cortenplåt, alltså rostfärgade plåtremsor, ut runt alla trädlådor. Det finjusterades också inför plattläggning. Härnäst ska plattor läggas och två belysningsstolpar tas ner. Arbetet pågår enligt tidsplan.

Tidigare veckor

2022-11-14 Denna vecka ska etapp 1, alltså arbetet med bussfilerna, besiktigas. Från och med måndag 21 november börjar bussarna köra från torget igen. Samtidigt fortsätter arbetet med etapp 2, den frigjorda torgytan. Räcken och belysning sätts upp och det kommer också planteras både buskar och träd.

2022-10-28 Arbetet med att förbereda för fast utrustning, så som cykelställ, pågår. Fortsatt sättning av plattor och trädgropar. Även skyltar till busstrafik ska sättas upp.

Södra torget visionsskiss

Visionsskiss: Richard Mattsson, stadsarkitekt


Adress/plats

Södra torget, centrum.

Arbetets nuvarande skede

Utförande

Fasernas betydelse.

Byggstart

4 april 2022

Arbetet beräknas vara klart

Hösten 2023

Eventuella störningar

Periodvis kan det vara begränsad framkomlighet för gående över torget.

Kollektivtrafiken kommer tillfälligt att påverkas. Det är Västtrafik som ansvarar för kollektivtrafiken i Borås Stad. För mer information om busslinjernas tillfälliga dragning, kontakta Västtrafik.

Information från Västtrafik om Södra torgets busslinjer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på nyheter om Södra torget

Fyll i din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på information om Södra torget. När sidan uppdateras får du ett mejl till din inkorg. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

Hantera prenumeration

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Södra torget

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Flygbild över Borås

  Vi är redo när vintern kommer

  Publicerad

  Just nu känns det som att vintern är långt borta men när den väl kommer är vi redo och har full beredskap för vinterväghållning i Borås Stad. Har du frågor om s...
 • Visionsskiss Södra Torget

  Södra torget trafikeras igen

  Publicerad

  Nästa vecka, den 21 november, är det dags för bussarna att börja gå från Södra torget igen. I våras påbörjades arbetet med att bygga om torget. Områdets nya utf...
Ikon: Kalender

Kalender