Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Frågor och svar om feriearbete

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om feriearbete.

Feriearbete i Borås Stad

Borås Stad erbjuder feriearbete veckorna 25 - 32 i kommunen, kommunala bolag och föreningar. Du arbetar tre eller fyra veckor med en sammanlagd arbetstid på 120 timmar. Du får en inblick i arbetslivet, erfarenheter, referenser och en chans att tjäna pengar. Du ska med hjälp av handledning utföra arbetsuppgifter som finns på arbetsplatsen. Det finns inga krav på att du ska kunna något innan du börjar, men du måste utföra de arbetsuppgifter du blir tilldelad, visa intresse, hålla tider och meddela din handledare om du är sjuk.

Du måste vara född 2006-2008.

Ja, för att få ansöka om feriearbete så måste du vara folkbokförd i Borås Stad. Om du inte är det får du söka till din hemkommun.

Nej, för att ansöka om feriearbete måste du ha ett 10-siffrigt personnummer.

Ferieplatserna delas in i olika arbetsområden. Några exempel på arbetsområden är omsorgsarbete, drift och underhållsarbete, barn och ungdom, kulturarbete, förening, kost och lokalvård, Unga kommunutvecklare och administration och service. Mer information om arbetsområdena finns i ansökan.

Söka feriearbete

Det är viktigt att det är du som vill feriearbeta som gör ansökan. Ansökningssidan är öppen mellan 12 februari och 3 mars.

Nej, du måste ansöka i tid för att ha möjlighet att få ett erbjudande om en plats. Sista ansökningsdag är 3 mars.

På Mina sidor kan du se uppgifterna i din ansökan. Här kan du också ändra dina kontaktuppgifter, till exempel om du får nytt telefonnummer.

När du ansökte fick du ett lösenord skickat till din e-post. Du loggar in på Mina sidor med hjälp av ditt personnummer och lösenord. Har du glömt ditt lösenord så klicka på glömt lösenord.

Här ser du det feriearbete du blir erbjuden. Det finns information om arbetsplatsen och kontaktuppgifter. Det är här du tackar ja eller nej till ditt erbjudande, tänk på att du bara får ett erbjudande.

Mina sidor kan du ha som app i din smarta telefon.

Mina Sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ring oss, 033-35 85 55 telefontid tisdag, onsdag och torsdag 10.00–12.00, eller maila på ferie@boras.se så hjälper vi dig.

Ja, du kan ändra i din ansökan under ansökningsperioden.

Du kan ändra och komplettera ditt personliga brev och önskemål om arbetsområde så länge som ansökningstiden är öppen. Efter 3 mars kan du bara se din ansökan och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Det är jätteviktigt att vi har rätt uppgifter till dig! Det ska vara din mailadress och ditt mobilnummer i ansökan, förälder/målsmans nummer fyller du i på en särskild rad i ansökan.

Här visas de uppgifter du har angivit i din ansökan.

När du har ansökt

Du kommer att få ett erbjudande via Mina sidor.

Platserbjudande kommer att börja meddelas med start under vecka 11 och fram till vecka 22.

Det är viktigt att du har angett rätt mailadress i din ansökan, att den fungerar och att den är din egen för att inte missa erbjudandet.

Du måste svara inom svarsperioden, annars går platsen till annan sökande.

Arbetsplatsen kommer att kontakta dig för mer information. Det är viktigt att du svarar i telefon och kollar din mail ofta. Om du inte är anträffbar så är risken att din plats går till annan sökande.

Du får bara ett erbjudande om feriearbete. Tackar du nej till den har du ingen andra chans. Din plats kommer då att gå till annan sökande.

Du som får en plats inom arbetsområdena barn och ungdom, lokalvård eller där barn och ungdomar befinner sig måste begära ut ett utdrag ur belastningsregistret.

Ska man praktisera eller arbeta med barn så måste man enligt lag visa ett utdrag ur belastningsregistret. I utdraget står det om man är dömd för något brott som gör att man är olämplig att arbeta med barn och unga.

Sök utdraget i god tid, det tar cirka två veckor innan du får svar. Du måste lämna svaret till din arbetsgivare senast första arbetsdagen, annars får du inte börja arbeta.

Utdraget är giltigt i 12 månader. Kuvertet får vara öppnat. Du behåller originalet och din handledare kan ta en kopia.

Du beställer själv ett registerutdrag på polisen.se. Det tar minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Om du ska arbeta med barn och ungdom eller inom lokalvård så ska du beställa registerutdraget i god tid.

Blankett begäran av utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under arbetet

Arbetstiden är sex eller åtta timmar per dag. Det beror på om din arbetsgivare erbjuder dig tre eller fyra veckor. Du ska alltid ha minst en halvtimmes lunchrast. För att få betalt för sex eller åtta timmars arbete kommer du alltså vara på arbetsplatsen 6,5 eller 8,5 timmar. Den totalt arbetstiden för ditt feriearbete får inte vara mer än 120 timmar.

Du som är under 18 år får (enligt AFS 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö) inte ha någon annan sysselsättning såsom praktik, arbete eller utbildning, som gör att du får en arbetsvecka på mer än 40 timmar.

Ja, du får arbeta på kvällar och helger. Det förekommer på vissa arbetsplatser.

Läs mer om arbetsmiljö och arbetstidsregler för din åldersgrupp på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.

Arbetar du mer än fem timmar ska du ha en halvtimmes rast. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Rast ligger utanför arbetstid och är obetald. Din handledare informerar dig om vad som gäller på din arbetsplats.

Midsommarafton är en helgdag. Vissa arbetsplatser har öppet medan andra har stängt. Arbetar du den dagen så får du ersättning för obekväm arbetstid.

De flesta arbetsplatser erbjuder inte arbete denna dag och du förlorar den arbetstiden.

Du är olycksfallsförsäkrad via Borås Stad. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Du som arbetar på ett kommunalt bolag eller inom en förening är försäkrad på arbetsplatsen.

Det finns saker som du som är under 18 år inte får lov att göra. Din handledare ska gå igenom med dig hur dina arbetsuppgifter ska utföras på ett säkert sätt. Du ska också få information om vad du inte får göra.

Uppstår problem, eller om något känns farligt eller otydligt, har du ett eget ansvar att tala om detta för din handledare eller chef. Skulle du göra dig illa måste du genast prata med din handledare eller chef.

Blir du sjuk måste du meddela din handledare/chef, innan din arbetstid för dagen startar. Rutinen och vem du ska kontakta får du veta av din arbetsgivare. Du är berättigad till sjukersättning efter 14 arbetade dagar. 

Du har tackat ja till att arbeta under dina erbjudna veckor och har därför ingen möjlighet att vara ledig. Du har ingen semester eller lediga dagar att plocka ut. Ledighet för enskilda angelägenheter tex. begravning kan godkännas.

Nej, du får ingen ersättning för resor.

Du får själv be arbetsplatsen om ett anställningsintyg. Intyget kan vara bra att ha med sig i framtiden.

Lön

2024 års lön är följande:

  • 78 kronor i timmen, semesterersättning ingår i timlönen för dig som inte fyllt 18 år.
  • 84 kronor i timmen, semesterersättning ingår i timlönen för dig som fyllt 18 år.

På anställningsavtalet som du får från din arbetsgivare står det både timlön och månadslön. Då du anställs som ferieungdom har du ersättning per timma som du arbetar, dvs du har inte månadslön. Din lön är tex. 120 timmar x 78kr per timma  = 9 360kr.

Lönen betalas ut månaden efter du arbetat. Detta under förutsättning att du har lämnat in din timrapport i fylld och underskriven, sista arbetsdagen i arbetad månad till din handledare/chef.

Utbetalningsdagar i kommunen:

  • 26 juli
  • 27 augusti
  • 27 september

För dig som arbetar i kommunala bolag eller i föreningar så kan det se ut på lite olika sätt.

Det är viktigt att du tar reda på hur det fungerar på just din arbetsplats.

Har du frågor kring lönehanteringen eller inte fått din lön i tid, kontakta din arbetsplats.

Lönen kan betalas ut på två sätt – via konto eller utbetalningsavi. För dig som behöver öppna ett bankkonto eller väljer utbetalningsavi krävs giltig legitimation. Legitimation ansöker du om hos Polisen, på Skatteverket eller hos din bank. För dig som arbetar i kommunala bolag eller i föreningar så kan det se ut på lite olika sätt.

Konto: För att du ska få din lön insatt på ditt bankkonto måste du logga in på Nordeas webbplats med BankID (Mobilt SäkerhetsID fungerar inte). Där måste du fylla i Borås Stads arbetsgivarnummer: 645839 och ditt bankkontonummer (bankkonto, clearing- och kontonummer och bankens namn). Detta kan du göra så fort du tackat ja till ditt arbete.
Nordeas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunalt bolag eller förening

För dig som arbetar i kommunala bolag eller i föreningar så kan arbetsgivaren ha en annan bank för utbetalning av lön. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller på just din arbetsplats.

Om du inte har ett bankkonto

Om du inte har ett bankkonto och är under 18 år, tar du med dig båda dina föräldrar till någon av bankerna för att öppna ett konto. Om inte båda dina föräldrar kan följa med dig till banken måste åtminstone en vara med och från den som inte följer med måste du ha fullmakt. Underlag för fullmakt hittar du på bankernas webbplatser.

Utbetalningsavin skickas till dig med posten. Det är därför viktigt att du har angett rätt adress och att ditt efternamn står på brevlådan. Utbetalningsavin måste du ta med dig till banken tillsammans med giltigt legitimation för att få dina pengar. Banken tar ut en kostnad vid uttaget, kolla med din bank.

Det finns också möjlighet att lösa in din värdeavi/utbetalningskort hos 7Eleven och Pressbyrån och få pengarna insatta direkt på sitt konto via Swish.

Om du ska betala skatt eller inte beror på vilka andra inkomster du har under året. Mer information hittar du hos Skatteverket.

Intyg för lön utan skatteavdrag Öppnas i nytt fönster.

Viktigt att blanketten lämnas ifylld till arbetsgivaren samma dag som du börjar arbeta annars kommer du att få ett skatteavdrag på din lön.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om feriearbete

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender