Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Pernilla Christiansson, undersköterska

 Pernilla Christiansson är undersköterska på Norrmalms hemtjänst. Varje dag upplever hon givande möten där hon får ta del av livsberättelser och bidra till att skapa trygghet och gemenskap för boråsarna.

Jag bygger förtroende. Varje dag

Varje dag är jag med om fantastiska möten. Jag får ta del av andra människors liv, kan göra vardagen lite roligare och få dem att känna sig mindre ensamma. Där är hemtjänstenotroligt viktig – ibland är vi de enda de har. Att lyssna är därför minst lika viktigt som att vårda. Att de vi möter får dela med sig av roliga minnen men också av sådant som tynger dem eller händelser som varit svåra. Det är viktigt att få lätta på trycket istället för att sitta ensam i många timmar med mycket inom sig.

Jag jobbade i många år som butikssäljare, men kände för några år sedan att jag ville ha en förändring. Jag letade fram mina undersköterskebetyg och fick jobb på Norrmalms hemtjänst. Detär ett byte som jag aldrig ångrat. Det finns faktiskt många likheter mellan att jobba i butik och inom hemtjänsten. Båda yrkena handlar i grund och botten om att jobba med människor, med skillnaden att man i hemtjänsten lär känna de människor vi möter mer på djupet.

Den största utmaningen med mitt jobb är att vinna ett förtroende hos de jag möter och när man lyckas så är det också det allra bästa med jobbet. Det är ju en särskild situation, att komma hem till någon man aldrig träffat tidigare och faktiskt bli insläppt i deras hem ochi deras vardag. Då är det viktigt att lyssna och att vara ödmjuk. Att vinna någons förtroende och känna att jag är välkommen tillbaka, det är något av det finaste jag vet.

Mitt jobb ger mig väldigt mycket glädje. Det känns meningsfullt att hjälpa till att ta hand om allas mammor, pappor, far- och morföräldrar på bästa sätt – att få dem att känna kärlek, trygghet och gemenskap och peppa dem till att äta eller hitta på saker. En gammal människa är väldigt äkta. De gör sig inte till utan är sig själva och det gör också att man kommer väldigt nära. Vi ses ofta flera gånger per dag och även om jag ibland har kort tid på mig får jag försöka göra det bästa av den stunden. På sätt och vis blir vi i hemtjänsten som en andra familj för de människor som vi möter.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Pernilla Christiansson, undersköterska

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol