Maria Sandberg, utvecklingspedagog

För Maria Sandberg är det bästa med jobbet möjligheten att kombinera arbetet i barngrupp med att driva utvecklingsprocesser.

Maria Sandberg sitter i en förskolemijö

Du är utvecklingspedagog på en förskola, berätta om ditt jobb!

- Som utvecklingspedagog har jag i uppdrag att jobba övergripande för hela förskolan. Min roll handlar om att vara ett pedagogiskt stöd och vara en hjälp i att höja kvaliteten på förskolans utbildning. Jag arbetar med det professionella lärandet i fokus, och ser det som viktigt att alltid arbeta utifrån ett bottom up-perspektiv. Detta för att skapa en samarbetande kultur, där alla jobbar tillsammans och mot samma mål. Uppdraget går inte ut på att fortbilda kollegor, utan handlar om att utveckla arbetssätt och förhållningssätt tillsammans. Det innebär också att det ibland kan vara ett utmanande arbete, där jag måste våga ta på mig rollen att vara lite obekväm och jobbig, för att kunna förändra förhållningssätt långsiktigt.

På vilket sätt skiljer sig rollen som utvecklingspedagog från rollen som förskollärare?

- Den största skillnaden är att du som utvecklingspedagog har ett övergripande ansvar för utvecklingen på hela förskolan och arbetar modellerande tillsammans med dina kollegor. Som förskollärare jobbar man mer med fokus i sitt enskilda arbetslag och med utvecklingen och undervisningen i sin barngrupp. Som utvecklingspedagog behöver du kunna balansera båda rollerna då du hela tiden går i och ur ditt eget arbetslag för att jobba med helheten.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att arbeta som utvecklingspedagog?

- Om man är en driven förskollärare som brinner för uppdraget och att jobba med barns utveckling, samtidigt som man är duktig på att ringa in olika utvecklingsområden, tycker jag att man passar som utvecklingspedagog. Man måste också vara lite modig, våga säga ifrån och ta upp känsliga saker på ett professionellt sätt med sina kollegor. Det är också viktigt att vara påläst och genuint intresserad av forskning och teori kring förskola och barns utveckling samt att man är intresserad av att driva utvecklingsprocesser både i arbetslaget och övergripande på hela förskolan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det bästa med jobbet är när man ser att förändringarna ger effekt och ett förändrat arbetssätt börjar ta form, när lärandet blir tydligt och när man ser kollegorna växa och utvecklas. Varje dag vill jag så ett nytt frö hos barnen och hos mina kollegor. Jag älskar att arbeta i barngrupp och i ett arbetslag. Samtidigt brinner jag för utveckling och för att driva utvecklingsprocesser. I min roll som utvecklingspedagog får jag möjlighet att arbeta med detta kombinerat!

Om att arbeta i Borås Stad

En man som är på väg ner i en bassäng. Han har hoppat från kanten och gör bomben (håller armarna om knäna).

Ersättning och förmåner

Hos oss får du en lång rad förmåner ovanpå din lön. Några exempel är fri entré till våra simhallar, 2000 kronor i friskvårdsbidrag och ett tryggt pensionsavtal.

Man vid en trappa.

Vårt erbjudande

Hos oss anstränger vi oss för att du ska trivas på ditt jobb. Och att du kan känna dig trygg när du arbetar. Dessutom kan vi erbjuda dig en meningsfull vardag.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Dela sidan: Maria Sandberg, utvecklingspedagog

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol