- Start
- / 250 olika yrken
- / Jobba inom vård och omsorg
- / Boendestödjare
- / Odile Mané, boendestödjare i ordinärt boende
Odile Mané, boendestödjare i ordinärt boende
Odile Mané är boendestödjare i ordinärt boende, det betyder att hon stöttar och motiverar människor i deras hem.
Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
–Jag jobbar med att hjälpa människor som behöver stöd i vardagen. Det kan handla om att de behöver hjälp med att komma igång att städa, komma ut på promenad eller ta sin medicin. Som boendestödjare jobbar jag motiverande, alltså, jag stöttar personerna så att de ska klara av att själva hantera sin vardag. Jag gör inte sakerna åt dem, men jag motiverar och stöttar dem i rätt riktning.
Vilka möter du i ditt arbete?
– Det är människor som har ett funktionsnedsättning i någon form, antingen fysiskt eller så har de en neuropsykiatrisk diagnos, som kan vara en diagnos inom autismsspektrumet eller så har de någon annan diagnos, till exempel social fobi. Det kan också vara personer inom socialpsykiatrin och där handlar det om människor som har en psykisk funktionsnedsättning.
Vad är det bästa med ditt yrke?
–Det bästa med mitt jobb är alla människor jag möter varje dag – våra brukare, som vi kallar dem. När jag ser att en människa utvecklas, kanske vågar lite mer än förra gången jag träffade personen, det kan vara bara ett litet framsteg, ja, då blir jag så glad! Jag känner med mitt jobb att jag är med och kämpar för att göra skillnad i samhället.
Om du fick välja en sak att förbättra i ditt yrke, vad skulle det vara?
–Jag är både hälsoinspiratör och skyddsombud. Så i och med det kommer jag i kontakt med många frågor som rör förbättringsområden. En sak som vi arbetat för och som vi nu har fått till är vinterjacka och vinterskor till alla boendestödjare. Vi är mycket ute och rör oss, och då behöver vi ha vettiga kläder för det ändamålet. Sedan finns det fler förbättringsområden förstås, men sammanfattningsvis kan man säga att målet är att allt som vi förbättrar i vårt yrke i slutänden förbättrar livet för våra brukare.
Vad är ditt bästa tips för att skapa en bra arbetsmiljö?
–Det är att tänka på arbetsmiljö ur flera perspektiv: fysisk, social och digital arbetsmiljö. Den fysiska handlar om ergonomi men även till exempel vilka cyklar och bilar vi som boendestödjare har tillgång till i vårt jobb. Socialt är det viktigt att ha ett öppet klimat men också att vi har möjlighet till anpassade arbetstider för att få ihop vardagspusslet. Och den digitala arbetsmiljön blir bara viktigare och viktigare. Där handlar det till exempel om att säkra system så att vi har tillgång till den information vi behöver för att ge brukarna rätt stöd.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon: