Anders Dyrestam, stödassistent

Anders Dyrestam var tidigare skogsarbetare, men sadlade om och blev stödassistent. Här berättar han om sitt jobb på en gruppbostad med inriktning mot autism.

Anders tittar in i kameran och ler. Han har glasögon och kort, grått hår.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

– En vanlig dag handlar om att se till att brukarna kommer upp på morgonen och att de som ska till daglig verksamhet kommer dit. Jag delar ut mediciner, lagar mat och ger omsorg till dem som behöver, till exempel att hjälpa till med dusch.

Det handlar om att försöka se till så att brukarna mår bra.

Vilka möter du i ditt arbete?

– Det är personer med autism som behöver mycket stöd. Där jag jobbar är brukarna ungefär mellan 25 och 35 år gamla. Vissa kan inte prata, vissa har självskadebeteende och utmanande beteende. Så vi i personalen måste vara duktiga på att läsa av dem och vara lugna.

Vi får utbildning i tecken som stöd för att kunna kommunicera och lågaffektivt bemötande för att kunna bemöta brukarna på rätt sätt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Det är när man känner att man lyckats och någonting fungerar bättre för brukarna. När man får nåt tillbaka, då blir det riktig glädje. Det kan vara att ett moment går smidigare eller att en person inte skadar sig själv längre.

Vad var det som gjorde att du bytte bransch och blev stödassistent?

Det var dags att göra något nytt och jag kände att jag ville hjälpa andra. Jag bodde nära ett vård- och omsorgsboende för äldre och frågade om jag kunde jobba där, men då behövde jag plugga först. Under tiden jag pluggade började jag som timvikarie på ett LSS-boende och fastnade för det.

Om du fick välja en sak att förbättra i ditt yrke, vad skulle det vara?

– Det är arbetstiderna. Vi jobbar varannan helg och det kan vara svårt att kombinera med fritiden.

Vad är ditt bästa tips för att skapa en bra arbetsmiljö?

– Att man är en bra personalgrupp som ser vad som behöver göras och hjälper varandra. Det är viktigt att trivas med kollegorna. Om det är tufft hos en brukare är det skönt att kunna komma ut i lunchrummet och ventilera.

Varför är ditt arbete meningsfullt?

För att jag känner att jag hjälper brukarna mycket.

Hur vill du locka andra att utbilda sig till stödassistent?

Det är ett spännande jobb som passar personer som är ödmjuka och lugna. Det är annorlunda, och skoj.

 

*Ett LSS-boende är en typ av boende för personer med funktionsnedsättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, även känd som LSS.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Dela sidan: Anders Dyrestam, stödassistent

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol