Meny

Meny

Temperatur

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats rekommenderar hur varmt eller kallt det bör vara i en bostad. Det gäller för bostadsutrymmen till exempel kök, sovrum, vardagsrum och badrum, samt för sådana lokaler för allmänna ändamål där människor vistas mer än tillfälligt som klassrum och lekhallar.

Temperaturen i en bostad bör ligga mellan plus 20 till 23 grader Celcius. Temperaturen får aldrig understiga 18 grader Celcius, annat än vid köldknäppar.

För personer som är något känsligare än normalt på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättningar samt i lokaler för omvårdnad av barn bör temperaturen ligga mellan plus 22 till 24 grader Celcius och aldrig understiga plus 20 grader Celcius.

Golvtemperaturen bör ligga mellan plus 20 till 26 grader Celcius och aldrig understiga plus 16 grader Celcius, för känsliga grupper inte under 18 grader Celcius.

Det får heller inte vara för varmt i bostaden. Temperaturen inomhus bör inte ligga över plus 24 till 26 grader Celcius. Under sommaren kan tillfälliga temperaturer på plus 28 grader Celcius tillåtas.

Vid extrema förhållanden till exempel köldknäppar och värmeböljor kan högre respektive lägre temperaturer tillåtas.

På webbplatsen Omboende.selänk till annan webbplats hittar du mer om temperatur inomhus.

Drag

Besvärande luftrörelser, drag, i ett rum kan orsakas av att luft kommer in i rummet från till exempel otätheter kring dörrar, fönster, genom en otät yttervägg eller genom friskluftsventiler. Drag kan också bero på att element är skymda av möbler eller gardiner. Om ett bord placeras intill ett fönster sprids den kalla luften som kommer in vid fönstret direkt ut i rummet, istället för att först värmas upp av elementet.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-06-07 10.04

Ändrad av:

Dela sidan: Temperatur

g q n C

p

Kontakt