Meny

Meny

Ventilation

I inomhusluften samlas föroreningar från matlagning, rökning, städning, dusch och tvätt. Luften förorenas dessutom av bland annat koldioxid från människors utandningsluft och ämnen som avges från inredningsmaterial. Inomhusluften behöver därför bytas ut mot frisk luft utifrån och det görs med hjälp av en fungerande ventilation.

En bra ventilation bidrar till att minska hälsoproblem orsakade av bland annat radon och fukt men också hälsoproblem på grund av allergi och överkänslighet. Avsikten med ventilation är att ersätta "gammal" förorenad luft med ny frisk luft, i lämplig takt och på ett effektivt sätt.

Vem är ansvarig?

Det är fastighetsägaren som har ansvaret att ventilationen fungerar.

  • Om du bor i ett flerbostadshus bör du i första hand vända dig till din hyresvärd om du vill veta hur ventilationen fungerar eller om du misstänker att ventilationen i din bostad är dålig.
  • Bor du i en bostadsrätt vänder du dig till bostadsrättsföreningens styrelse.
  • Äger du din bostad kan du vända sig till en konsult för att få råd om hur du kan gå vidare.

Om du har problem med din ventilation och du inte får någon hjälp trots att du kontaktat fastighetsägare/styrelse, kan du vända dig till Miljöförvaltningen. Om förvaltningen då bedömer det som nödvändigt kan krav på utredning och åtgärder ställas.

Installera eller förändra ventilation

Om du ska installera eller göra ändringar på ventilationssystem i byggnader måste du först göra en anmälan.

Läs mer om vad som gäller om du planerar att installera ett förändra ventilationssystem.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att ventilationen kontrolleras med bestämda intervall. Kontrollen kallas obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och ska göras av en sakkunnig besiktningsman. Intyg över ventilationskontrollen ska sättas upp på väl synlig plats i till exempel trapphus eller entré.

Läs mer om vad obligatorisk ventilationskontroll är och hur den utförs.

Om du vill veta mer

På webbplatserna Omboende.selänk till annan webbplats, Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats och Boverketlänk till annan webbplats hittar du mer informatiion om ventilation.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-06-07 10.03

Ändrad av:

Dela sidan: Ventilation

g q n C

p

Kontakt