Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Temperatur i bostaden

Temperaturen i din bostad varierar beroende på vilken årstid det är. Du har rätt till en viss temperatur i din bostad oavsett årstid. Undantaget är onormalt kalla eller varma dagar som är av tillfällig natur.

Folkhälsomyndigheten, länk nedtill, har allmänna råd om hur varmt eller kallt det bör vara i din bostad. Dessa råd gäller för bostadsutrymmen till exempel kök, sovrum, vardagsrum och badrum. Vid extrema förhållanden till exempel köldknäppar och värmeböljor kan högre respektive lägre temperaturer tillåtas. Riktvärdena gäller inte vid extrema väderförhållanden.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kallt får det vara?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 20 till 23 grader Celcisus inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18 grader Celcius. För personer som är något känsligare än normalt på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättningar bör temperaturen ligga mellan 22 till 24 grader Celcius och aldrig understiga 20 grader Celcius. För att värmesystemet ska kunna fungera bra behöver ventilationen vara tillräcklig och elementen fria från möbler och gardiner.

Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme. Golvtemperaturen bör ligga mellan 20 till 26 grader Celcius och aldrig understiga 16 grader Celcius. För känsliga grupper bör temperaturen inte vara under 18 grader Celcius.

Hur varmt får det vara?

Det får heller inte vara för varmt i bostaden. normalt ska det vara högst 24 till 26 grader Celcius inomhus. Under sommaren kan tillfälliga temperaturer på 28 grader Celcius. Tänk på att solinstrålning kan vara en orsak till hög inomhustemperatur, genom att hissa ner persienner eller markiser kan du stoppa solinstrålningen.

Drag i bostaden

Besvärande luftrörelser, drag, i ett rum kan orsakas av att luft kommer in i rummet från till exempel otätheter kring dörrar, fönster, genom en otät yttervägg eller genom friskluftsventiler. Väggar och tak som har lägre temperatur än luften ger också en känsla av drag. Därför är isoleringen viktig när det kommer till inomhusmiljön. Drag kan också bero på att element är skymda av möbler eller gardiner. Luften hinner då inte värmas upp ordentligt utan går direkt ut i bostaden. Om ett bord placeras intill ett fönster sprids den kalla luften som kommer in vid fönstret direkt ut i rummet, istället för att först värmas upp av elementet. Drag kan också uppstå när tilluftsventiler stängs, då tränger luft genom otätheter i fastigheten och man upplever drag.

Vem har ansvaret?

Om du fryser eller tycker att du har det för varmt i din lägenhet ska du ta kontakt med din fastighetsägare. Bor du i en bostadsrättsförening ska du i första hand vända dig till styrelsen i föreningen. Om det inte blir någon bättring kan du höra av dig till Miljöförvaltningen genom att lämna in en anmälan om klagomål. Läs mer på sidan Klagomål vid störningar i boendemiljön, länk nedtill.

Klagomål vid störningar i boendemiljön

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Temperatur i bostaden

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender