Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skadedjur, ohyra och vilda djur

Om djur ska betraktas som skadedjur eller ohyra avgörs inte av arten utan av mängden och platsen de uppträder på. Exempel på ohyra kan vara mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor och kackerlackor. Med skadedjur avses bland annat möss, råttor och duvor.

Skadedjur och ohyra kan orsaka stora problem för de som drabbas av dessa. Hyresgäster som har problem med skadedjur eller ohyra i sin bostad eller inom fastigheten och som bor i ett hyreshus eller bostadsrätt ska kontakta hyresvärden, förvaltaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Det är fastighetsägaren, förvaltaren eller bostadsrättsföreningens styrelse som har det huvudsakliga ansvaret för att åtgärda problem med skadedjur och ohyra.

Äger du en villa eller ett hus ansvarar du själv för att hålla skadedjur och ohyra borta. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag innan du beställer sanering, ofta är det en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- eller hemförsäkring.

En hyresvärd är enligt lagstiftningen skyldig att vidta åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i bostadslägenhet i sin fastighet. Denna skyldighet gäller även om hyresgästen är den som förorsakat förekomst av ohyra. Om hyresgästen inte har förorsakat förekomsten av ohyra så kan hyresgästen kräva ersättning för kostnader hen får i samband med att ohyran utrotas.

Bostäder och lokaler för allmänna ändamål ska enligt lagstiftningen hållas fria från ohyra och andra skadedjur. Åtgärder ska genomföras mot skadedjur som kan orsaka besvär för människors hälsa. Med besvär för människors hälsa menas en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan negativt och som inte är ringa eller helt tillfällig.

Om problemet inte åtgärdas kan en anmälan lämnas, hur du gör en anmälan kan du läsa mer om på

Klagomål vid störningar i boendemiljön Öppnas i nytt fönster.

Djur utomhus

Om vilda djur orsakar skador utomhus så är det fastighetsägarens ansvar. När det gäller tama djur ligger ansvaret på djurägaren.

Om det krävs avskjutning är det jaktlagens bestämmelser som gäller. För att bedriva skyddsjakt inom tätbebyggt område krävs det tillstånd från polisen. Kostnaden för en eventuell avskjutning ligger på fastighetsägaren.

Allmänna platser, som till exempel parker, ägs i regel av kommunen och kommunen är också ägare av en del byggnader, och då är det kommunens ansvar att genomföra åtgärder.

Det finns saker du kan göra för att förebygga problem med till exempel rådjur, måsfåglar och kajor. Läs mer på faktasidorna, i menyn till vänster, om respektive djurart.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skadedjur, ohyra och vilda djur

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender