Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fladdermus

Fladdermöss är den näst artrikaste däggdjursgruppen på jorden med fler än 1 000 arter varav 18 är kända i Sverige.

Fladdermössen är till största delen insektsätare och jagar sin föda under natten med hjälp av med ekolod. Det högfrekventa ljudet, ekolodet, studsar runt och gör att fladdermössen kan hitta föda och återskapa hur det ser ut i omgivningen i totalt mörker. För att navigera genom luften använder de även känsel. På vingarna finns särskilda känselreceptorer med små hårstrån som registrerar bland annat luftmotstånd och över­för informationen till hjärnan. Det gör att den är mycket skicklig på att korrigera kursen och undvika kollisioner.

Fladdermössen bygger vanligtvis inga bon utan utnyttjar befintliga håligheter. Förutom skydd, värme och plats att föda sina ungar är det till största delen tillgången till insekter som bestämmer boplatsen. De kan alltså lika gärna bosätta sig i en modern villa som ett gammalt lant­ställe. Faktum är att en swimmingpool är utmärkt för fladdermöss att dricka ur.

Skador och olägenheter

Fladdermöss gör sällan någon direkt skada men kan vid stora antal skräpa ner med sin avföring. Det kan föra med sig dålig lukt om den inte torkar. När ungarna föds har de en del ljud för sig och har du en yngelkoloni i huset kan det bli lite oväsen under perioden juli – augusti. Om fladdermuskolonin i huset är riktigt stor kan du få problem med vägglöss. Då är det bäst att kontakta ett saneringsföretag eller Naturvårdsverket.

Alla däggdjur och därmed även fladdermöss kan bära på rabies men i Sverige har det inte påträffats något fall sedan 1700-talet. Använd för säkerhets skull handskar om du ska hantera en fladder­mus. Kontakta Riksorganisationen katastrofhjälp - fåglar och vilt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du hittar en skadad fladder­mus.

Förebyggande åtgärder

Innan du vidtar några åtgärder tänk på att fladder­möss i din omgivning bidrar till färre myggor. Spillningen är mycket kväverik och därför utmärkt som gödsel. Att spillning börjar lukta beror oftast på att ventilationen i huset är otillräcklig. Om ventilationen förbättras torkar avföringen och luktar då inte. Ett extra innertak som hindrar spillningen att nå golvet kan sättas upp.

Ett bra sätt att undvika att de bosätter sig i ditt hus är att sätta upp fladdermusholkar. Flera holkar bör sättas upp i samma område. Holken placeras ett par, tre meter över mark utan växtlighet strax utanför utflygningshålet och gärna i söderläge.

För att stänga ute fladdermössen börjar du med att räkna antalet som flyger ut ur huset några kvällar i rad (helst vid bra väder). När du vet hur många de är täcker du nästa kväll över hålet med byggplast när sista fladdermusen lämnat huset. Då kan de inte flyga tillbaka och du kan täppa igen eventuella hål i lugn och ro. Fladdermössen behöver endast ett centimeter-stort hål för att ta sig in i huset så det gäller att täta väl!

Fladdermöss är fredade

Enligt jaktlagen är alla fladdermöss fredade vilket innebär att de inte får avlivas eller fångas. De enda perioderna man får vidta åtgärder mot fladdermöss i hus är 15 april – 1 juni samt 15 augusti – 15 september.

Miljöer som är viktiga för fladdermössen (födo­områden, övervintrings- och yngelplatser) är skyddade genom ”Överenskommelsen om skydd av fladdermuspopulationer i Europa”. Särskilt tillstånd från Länsstyrelsen krävs för att fånga in eller flytta fladdermöss vid till exempel husrenovering.

Ansvar

Fladdermöss orsakar ytterst sällan olägenhet för människors hälsa.

Mer information

fladdermus.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ritning på fladdermusholk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Fladdermus

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender