Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Orm

När solen tittar fram kan det dyka upp ormar på vissa tomter. I Borås finns det två ormarter; huggorm (Vipera berus) och snok (Natrix natrix). Huggormar äter främst sorkar och grodor. Snokar lever av fiskar och grodor men kan även ta paddor vilket huggormar aldrig gör. Båda arterna är nyttiga djur som håller efter sorkar och möss.

Eftersom huggormen är giftig kan det vara obehagligt att ha den på tomten om där finns småbarn och hundar men annars bör den lämnas ifred. Huggormen går aldrig till anfall och biter inte om man inte trampar nästan rätt på den. Snoken är större och snabbare än huggormen och kan ta huggormar som byte. Huggormen undviker därför områden där det finns snok. Vill du undvika huggorm på tomten ska du vårda om snokarna i närområdet.

Skador och olägenheter

Huggormar är giftiga och om du trampar på dem kan du bli biten. Många människor är rädda för ormar. Ormrädsla är antagligen medfödd och det beror sannolikt på att våra förfäder levde i trakter där det fanns dödligt giftiga ormar. Verklig ormskräck däremot beror snarare på att människor i barndomen blivit skrämda för ormar. Du bör aldrig skrämma barn för ormar utan istället berätta att det kan göra ont att bli biten och att den som får ett huggormsbett kan bli mycket dålig.

Förebyggande åtgärder

Vill du inte ha ormar på tomten gäller det att få dem att vantrivas där. Håll gräset kortklippt (det finns mycket sork i marker med högt gräs). Avlägsna rishögar och stenrösen. Se till att komposter och lövhögar inte ligger intill husen. Ha komposten i slutet kärl. Ta bort täta snår, särskilt nära huset och längs med stenmurar. Mura igen eller sätt finmaskigt nät för hål i husgrunder. Kontrollera näten för källarventiler.

Flytta huggorm

Du får fånga in och flytta huggormar om de kommit in på tomten. Viktiga hjälpmedel är kraftiga handskar (till exempel svetshandskar eller motorcykelhandskar) och en pinne med krok (böjd träpinne eller liknande). Få in kroken mitt under ormen och lyft upp, den hänger nämligen kvar. Alternativt håll fast ormen genom att trycka en pinne över kroppen strax nedanför huvudet (inte för hårt!) och lyft upp ormen i svansen med handen i en kraftig handske.

Ormen har svårt att ta sig upp och bita när den hänger upp och ner, men var vaksam. När du fångat in ormen lägg den i en hink med lock eller låda som du kan stänga ordentligt. Kör sedan iväg med ormen och släpp den i ett område där det kan finnas gott om sork för den att äta, till exempel en skogskant eller gammal äng, för då ökar chansen att den stannar kvar där.

Huggormen har en mycket stark ”heminstinkt”, det vill säga den vill hitta hem igen. Har du flyttat en huggorm från din tomt finns det också säkert många andra ormar i omgivningen som kan flytta in i din trädgård istället. Det är därför viktigt att du genomför åtgärder så att din tomt blir mindre attraktiv för ormar. Kom ihåg att det är förbjudet att döda, skada eller fånga (alltså även flytta) snokar.

Fridlysning

Alla ormar i Sverige är fridlysta. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar. En huggorm som påträffas på tomten får dock infångas och flyttas. I Sverige finns det tre arter av orm; vanlig snok, hasselsnok och huggorm.

Ansvar

Ormar är inte klassade som skadedjur, eftersom de inte orsakar olägenhet för människors hälsa. Fastighetsägaren får själv ta ansvar för att vidta åtgärder.

Mer information

Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturhistoriska riksmuséet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - jourhavande biolog

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Orm

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender