Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Spansk skogssnigel – ”mördarsnigeln”

Det spektakulära namnet ”mördarsnigel” har den fått genom sitt aggressiva och delvis kannibalistiska beteende. Den spanska skogssnigeln (Arion lusitanicus) är i vuxet tillstånd i storlek som en svart skogssnigel (cirka 8 till13 centimeter). Färgen är oftast mörkt brunröd men varierar starkt från nästan svart över alla bruna och röda färgnyanser till orangegul. Arten kan lätt förväxlas med flera andra sniglar, och för att kunna göra en säker artbestämning måste man göra en anatomisk undersökning.

Spanska skogssnigeln är allätare. Ätskador av arten har observerats på i stort sett alla typer av grödor och prydnadsväxter. Under senare år har den korsat sig med den svenska vanliga skogssnigeln och gett upphov till en ny art. Den kallas supersnigel och har lika stor aptit som den spanska skogssnigeln och har också förmågan att övervintra i Sverige.

Arten härstammar ursprungligen från Iberiska halvön (Spanien och Portugal). Under 1970-talet spreds snigeln över stora delar av Europa. Spridningen sker huvudsakligen passivt genom människans handel med plantor och prydnadsväxter. Ägg och snigelungar följer med i rotsystem och jord. Spridningen underlättas av att det räcker med ett enda ägg eller unge för att den ska kunna föröka sig.

Sniglar är hermafroditer - det vill säga de är individer av både han- och honkön - och den spanska skogssnigeln kan dessutom befrukta sig själv. Under vissa år har artens överlevnad också ökat betydligt på grund av de milda vintrarna och de fuktiga somrarna.

Skador och problem

De spanska skogssniglarna äter upp växter och grödor i trädgårdar.

Förebyggande åtgärder

 • Var försiktig vid inköp av nya plantor! Spola eller skölj av rotsystemet på växterna - snigelägg eller snigelungar kan finnas i jorden.
 • Undvik att ta in växter eller jord från områden där ni vet att snigeln finns.
 • Släng inte trädgårdsavfall eller jord ute i naturen.
 • Döda insamlade sniglar - släpp inte ut dem på nya platser.
 • Håll rent i trädgården.
 • Kvarlämnat skräp och skräphögar kan vara utmärkta tillhåll för sniglar.
 • Ta bort svampar.
 • Avlägsna fallfrukt.
 • Kompostera i slutna kärl, undvik öppna komposter. En sådan kompost kan vara tillhåll för tusentals sniglar.
 • Vattna på morgonen. Undvik kvällsvattning - sniglarna är nattaktiva djur.
 • Vattna direkt vid plantorna och undvik vattning över stora ytor.
 • Skörda grönsaker och rotfrukter i tid.

Bekämpning av spanska skogssniglar

Göteborgs Naturhistoriska Museums webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hittar du tips på hur du bekämpar sniglarna.

Ansvar

Den spanska skogssnigeln är inte klassad som skadedjur, eftersom den inte orsakar olägenhet för människors hälsa. Fastighetsägaren får själv ta ansvar för att åtgärder vidtas. 

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Spansk skogssnigel – ”mördarsnigeln”

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender