Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Spansk skogssnigel – ”mördarsnigeln”

Det spektakulära namnet ”mördarsnigel” har den fått genom sitt aggressiva och delvis kannibalistiska beteende. Den spanska skogssnigeln (Arion lusitanicus) är i vuxet tillstånd i storlek som en svart skogssnigel (cirka 8 till13 centimeter). Färgen är oftast mörkt brunröd men varierar starkt från nästan svart över alla bruna och röda färgnyanser till orangegul. Arten kan lätt förväxlas med flera andra sniglar, och för att kunna göra en säker artbestämning måste man göra en anatomisk undersökning.

Spanska skogssnigeln är allätare. Ätskador av arten har observerats på i stort sett alla typer av grödor och prydnadsväxter. Under senare år har den korsat sig med den svenska vanliga skogssnigeln och gett upphov till en ny art. Den kallas supersnigel och har lika stor aptit som den spanska skogssnigeln och har också förmågan att övervintra i Sverige.

Arten härstammar ursprungligen från Iberiska halvön (Spanien och Portugal). Under 1970-talet spreds snigeln över stora delar av Europa. Spridningen sker huvudsakligen passivt genom människans handel med plantor och prydnadsväxter. Ägg och snigelungar följer med i rotsystem och jord. Spridningen underlättas av att det räcker med ett enda ägg eller unge för att den ska kunna föröka sig.

Sniglar är hermafroditer - det vill säga de är individer av både han- och honkön - och den spanska skogssnigeln kan dessutom befrukta sig själv. Under vissa år har artens överlevnad också ökat betydligt på grund av de milda vintrarna och de fuktiga somrarna.

Skador och problem

De spanska skogssniglarna äter upp växter och grödor i trädgårdar.

Förebyggande åtgärder

 • Var försiktig vid inköp av nya plantor! Spola eller skölj av rotsystemet på växterna - snigelägg eller snigelungar kan finnas i jorden.
 • Undvik att ta in växter eller jord från områden där ni vet att snigeln finns.
 • Släng inte trädgårdsavfall eller jord ute i naturen.
 • Döda insamlade sniglar - släpp inte ut dem på nya platser.
 • Håll rent i trädgården.
 • Kvarlämnat skräp och skräphögar kan vara utmärkta tillhåll för sniglar.
 • Ta bort svampar.
 • Avlägsna fallfrukt.
 • Kompostera i slutna kärl, undvik öppna komposter. En sådan kompost kan vara tillhåll för tusentals sniglar.
 • Vattna på morgonen. Undvik kvällsvattning - sniglarna är nattaktiva djur.
 • Vattna direkt vid plantorna och undvik vattning över stora ytor.
 • Skörda grönsaker och rotfrukter i tid.

Bekämpning av spanska skogssniglar

Göteborgs Naturhistoriska Museums webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hittar du tips på hur du bekämpar sniglarna.

Ansvar

Den spanska skogssnigeln är inte klassad som skadedjur, eftersom den inte orsakar olägenhet för människors hälsa. Fastighetsägaren får själv ta ansvar för att åtgärder vidtas. 

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Spansk skogssnigel – ”mördarsnigeln”

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender