Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vedeldning

Det är många i Sverige som eldar med ved, antingen för uppvärmning av bostaden eller mer för trivseländamål. Vedeldning är dock en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Om du eldar på rätt sätt kan du minska utsläppen. Du bör också tänka på att inte elda för ofta.

Nyinstallation av eldstad

Om du ska installera en ny eldstad eller göra en väsentlig ändring av befintlig eldstad behöver du anmäla det till Samhällsbyggnadsförvaltningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Råd till dig som eldar med ved

Du ska i första hand följa de instruktioner som tillverkaren av din eldstad har utfärdat. Om du inte har tillgång till dessa, så följ nedanstående allmänna råd för att säkerställa att du eldar på rätt sätt.

Elda torr ved

Den ved du eldar ska vara torr och ha en fuktkvot på max 25 %. Om du förvarar veden utomhus måste den förvaras under tak i minst ett halvår, gärna ett år. Alternativt kan du förvara veden inomhus, vilket gör att veden torkar snabbare. Om du är osäker på om veden är tillräckligt torr så kan du använda en fuktkvotsmätare.

Du får inte elda något annat än torr och ren ved. Annat material som exempelvis avfall (gamla träplankor och brädor, kartonger, tidningar, plast m.m.) får inte eldas i din eldstad eftersom det bildar mycket miljöfarlig rök (som även luktar illa) som riskerar att spridas i hela området. Du som eldar har alltid ansvar för vad du eldar.

Säkerställ en god förbränning

När du tänder elden ska du använda inomhustorkad finhuggen ved. Du kan också använda tändmedel som till exempel briketter, tändkuber eller tändpåsar. För att få en god förbränning är det viktigt att elda under hög temperatur och se till att lufttillförseln är tillräcklig. När elden tänds behövs rikligt med luft, sedan när elden tagit sig ordentligt kan du successivt sänka lufttillförseln.

Håll koll på röken

Om förbränningen är bra brinner elden med en klargul låga utan att sota. Röken som kommer ut ur skorsten ska helst inte synas alls, förutom om det är kallt ute då ofarlig kondens kan bildas som ser ut som vit rök. Om röken är gulaktig, grå eller svart är det tecken på att det kommer ut för mycket luftföroreningar.

Eldning kan innebära olägenhet för människors hälsa

Du ska inte elda på ett sätt som innebär olägenhet för kringboende. Förutom att elda med rätt bränsle och på rätt sätt (enligt råden ovan) bör du också vara uppmärksam på hur det blåser utomhus. Tänk på grannsämjan genom att elda så att det påverkar grannarna så lite som möjligt!

Observera att eldning inom tättbebyggt område endast får ske i begränsad omfattning. Det finns vägledande domar från mark- och miljööverdomstolen där eldning inom tättbebyggt område begränsats till högst två tillfällen per vecka och upp till fyra timmar per tillfälle.

Om du upplever störning från rök orsakad av grannens eldning ska du i första hand prata med grannen som eldar. Om problemet kvarstår kan du skicka in en klagomålsanmälan till Miljöförvaltningen som får utreda ärendet vidare. Klagomålsblankett hittar du längst ned på sidan under rubriken Självservice.

Mer information

Vedeldning (Naturvårdsverkets webbplats) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Blankett för anmälan om klagomål - vedeldning

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vedeldning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

  • En skottkärra fylld med ogräs i en trädgård Publicerad

    Ta hand om trädgårdsavfallet på rätt sätt

    Är du på väg att genomföra trädgårdsarbete till helgen? Tänk då på att ta hand om trädgårdsavfallet på rätt sätt.
  • Vägarbetesskylt Publicerad

    Reparation av Varbergsbron

    Varbergsbron på Göta behöver underhållas och repareras. Arbetet beräknas vara klart i sommar och under tiden kommer trafiken att behöva ledas om via Bockasjögat...
  • En bil som blir tvättad Publicerad

    Var tvättar du bilen?

    Varje år hamnar nämligen tusentals ton miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan, garageuppfarten eller parker...
Ikon: Kalender

Kalender