Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fasadförändring

Om du vill ändra eller byta material på din fasad behöver du för det mesta ansöka om bygglov. Det kan till exempel vara:

 • byta kulör på byggnaden, till exempel från gul till röd färg
 • byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä
 • byta material på taket, till exempel från tegel till plåt.

Om byggnaden ligger utanför detaljplanerat område krävs inget bygglov. Om du är osäker på om du behöver bygglov kan du fråga oss genom att fylla i formuläret längre ner på sidan.

Tänk på

Byggnationen ska kunna passa in i rådande landskaps- och stadsbild. Därför är form, färg och materialval viktiga faktorer att ta hänsyn till. Om ditt hus dessutom ligger inom ett område för kulturhistoriskt värdefull bebyggelsemiljö kan det påverka bedömningen.

Handlingar du behöver skicka in

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in handlingar från dig. I vissa fall kan det krävas några fler handlingar. Då hör vi av oss.

Fråga oss om du behöver bygglov!

Om du är osäker på om du behöver bygglov kan du fråga oss här. Vi behöver veta hur ditt hus ser ut och vad du vill göra. Skicka in ett foto som visar hur huset ser ut idag, och berätta så detaljerat som möjligt vad du vill göra i formuläret nedan.
Bifoga bild på hur fasaden ser ut idag

Bifoga en exempelbild på hur du vill att fasaden ska se ut

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Fasadförändring

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender