Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Imkanal

En imkanal är den kanal som ska föra bort luft från ett utrymme där man lagar mat. Kanalen ska utformas med god uppfångningsförmåga från matlagningsplatsen och vara möjlig att rensa från avlagringar som till exempel fett och matos.

Om du ska bygga nytt ändra en imkanal krävs det att du gör en anmälan. Du får inte påbörja arbetet med installationen innan du fått ett beslut om startbesked.

Det finns särskilda krav på kanalens brandsäkerhet

Innan du får börja använda din imkanal ska den besiktas av sakkunnig brandkonsult eller skorstensfejarmästare. Då kontrolleras att imkanalen installerats på rätt sätt, med rätt brandskydd och taksäkerhet. Du måste sedan få ett beslut från Samhällsbyggandsnämnden innan du börjar använda imkanalen. 

Efter godkänd besiktning skickas sotarintyg tillsammans med verifierad kontrollplan till Samhällsbyggnadsförvaltningen som skriver ett slutbesked. När du fått ditt slutbesked får du börja använda din imkanal.

Tänk på

Imkanal är ventilationskanalen som går från köksfläkten. Den leder bort fett och ånga som uppstår vid matlagningen. Om inte den rengörs regelbundet så kan fett lätt fastna i kanalen och det finns risk att brand uppstår.

Handlingar du behöver skicka in

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in handlingar från dig. I vissa fall kan det krävas några fler handlingar. Då hör vi av oss.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Imkanal

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender