Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Växthus

I närheten av ditt bostadshus får du bygga en eller flera fristående mindre byggnader. Växthus behöver du inte ett bygglov för att få bygga. Växthusets yta får då vara max 15 kvadratmeter och den högsta tillåtna höjden (taknockshöjden) får vara 3 meter från marken.

Om det finns flera mindre byggnader på en tomt får de totalt tillsammans ha en byggnadsarea på maximalt 15 kvadratmeter. Avståndet till tomtgräns ska dessutom vara minst 4,5 meter. Om du vill placera byggnaden närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du ett medgivande från dina berörda grannar.

Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område kan du i vissa fall få göra mindre tillbyggnader av både huvudbyggnaden och komplementbyggnader utan att behöva anmäla.

Tänk på

Om du vill bygga ett växthus som är större än 15 kvadratmeter räknas det som ett attefallshus. Då måste du göra en anmälan och få ett startbesked innan du börjar bygga, om din fastighet ligger i ett detaljplanerat område.

Mer om: Attefallshus

Din planerade byggnation kan ligga inom ett strandskyddat område. Då behöver du kontakta Miljöförvaltningen för att få dispens.

Mer om: Strandskydd

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Växthus

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Ett grönskande, friskt träd och ett dött träd. 

  Klimatarbetet når inte målet

  Publicerad

  Borås Stads klimatrapport för 2021 visar att kommunen, trots viktiga åtgärder och positiva trender, överskridit den koldioxidbudget som antogs 2019.
 • Klistermärke på marken

  Nu har uppströmsarbetet för att minska nedskräpning i Viskan börjat

  Publicerad

  Äntligen är de på plats! Runt om i Borås har klistermärken placerats ut för att upplysa förbipasserande om hur skräp påverkar dagvattnet.
 • Blommor i blomsterprogramet

  Årets blomsterprogram är här

  Publicerad

  Äntligen är Blomsterprogrammet 2022 här! Temat för i år är inget mindre än Vykort från Borås. Upplev stadens sommarblommor i våra rabatter, urnor och blomlådor ...
Ikon: Kalender

Kalender