Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Växthus

I närheten av ditt bostadshus får du bygga en eller flera fristående mindre byggnader. Växthus behöver du inte ett bygglov för att få bygga. Växthusets yta får då vara max 15 kvadratmeter och den högsta tillåtna höjden (taknockshöjden) får vara 3 meter från marken.

Om det finns flera mindre byggnader på en tomt får de totalt tillsammans ha en byggnadsarea på maximalt 15 kvadratmeter. Avståndet till tomtgräns ska dessutom vara minst 4,5 meter. Om du vill placera byggnaden närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du ett medgivande från dina berörda grannar.

Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område kan du i vissa fall få göra mindre tillbyggnader av både huvudbyggnaden och komplementbyggnader utan att behöva anmäla.

Tänk på

Om du vill bygga ett växthus som är större än 15 kvadratmeter räknas det som ett attefallshus. Då måste du göra en anmälan och få ett startbesked innan du börjar bygga, om din fastighet ligger i ett detaljplanerat område.

Attefallshus

Din planerade byggnation kan ligga inom ett strandskyddat område. Då behöver du kontakta Miljöförvaltningen för att få dispens.

Strandskydd

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Växthus

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender