Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lämna åsikt som granne

Vi guidar dig igenom de steg du behöver följa för att genomföra en bygglovsprocess. Tredje steget i processen är grannehörande.

Bygglovsprocessen, fokus grannehörande Ansökan Handläggning Grannehörande Beslut

Under ett grannehörande får grannar och andra berörda information om projektet, och ges tillfälle att yttra sig över din ansökan. En ansökan som avviker från detaljplanen eller gäller ett projekt utanför planlagt område ska grannehöras.

Till de grannar som ska höras räknas så kallade rågrannar, det vill säga grannar som du delar tomtgräns med. Bor du vid en liten väg räknas ofta också grannen mittemot på andra sidan gatan. Det kan också beröra om människor som bor i fastigheter längre bort, om till exempel deras utsikt kan påverkas av ditt byggprojekt.

Hur lämnar jag ett yttrande som granne?

Du får ett meddelande som granne när du har möjlighet att lämna synpunkter om en ansökan till ett byggprojekt. Vanligtvis kommer det via din digitala myndighetsbrevlåda. Har du inte en digital myndighetsbrevlåda får du information via brev.

För att vi ska ta hänsyn till synpunkterna måste svaret komma in under en viss tidsperiod. Sista datum att lämna ditt yttrande står i brevet. Om du har fått ett brev om rätt att lämna synpunkter svarar du enklast genom vår e-tjänst längre ned på sidan.

Anmäl ett olovligt byggande

Om du misstänker att någon bygger utan bygglov kan du anmäla det till Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Mer om: Anmäl ett olovligt byggande

Nästa steg i bygglovsprocessen

Mer om: Beslut

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Lämna åsikt som granne

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

   Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender