Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lämna åsikt som granne

Vi guidar dig igenom de steg du behöver följa för att genomföra en bygglovsprocess. Tredje steget i processen är grannehörande.

Bygglovsprocessen, fokus grannehörande Ansökan Handläggning Grannehörande Beslut

Under ett grannehörande får grannar och andra berörda information om projektet, och ges tillfälle att yttra sig över din ansökan. En ansökan som avviker från detaljplanen eller gäller ett projekt utanför planlagt område ska grannehöras.

Till de grannar som ska höras räknas så kallade rågrannar, det vill säga grannar som du delar tomtgräns med. Bor du vid en liten väg räknas ofta också grannen mittemot på andra sidan gatan. Det kan också beröra om människor som bor i fastigheter längre bort, om till exempel deras utsikt kan påverkas av ditt byggprojekt.

Hur lämnar jag ett yttrande som granne?

Du får ett meddelande som granne när du har möjlighet att lämna synpunkter om en ansökan till ett byggprojekt. Vanligtvis kommer det via din digitala myndighetsbrevlåda. Har du inte en digital myndighetsbrevlåda får du information via brev.

För att vi ska ta hänsyn till synpunkterna måste svaret komma in under en viss tidsperiod. Sista datum att lämna ditt yttrande står i brevet. Om du har fått ett brev om rätt att lämna synpunkter svarar du enklast genom vår e-tjänst längre ned på sidan.

Anmäl ett olovligt byggande

Om du misstänker att någon bygger utan bygglov kan du anmäla det till Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Mer om: Anmäl ett olovligt byggande

Nästa steg i bygglovsprocessen

Mer om: Beslut

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Lämna åsikt som granne

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender