Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tekniskt samråd

Vi guidar dig igenom de steg du behöver följa för att genomföra en bygglovsprocess. Femte steget i processen är tekniskt samråd.

Bygglovsprocessen, fokus Tekniskt samråd Tekniskt samråd Startbesked Platsbesök Slutbesked

I vissa ärenden behövs ett tekniskt samråd där byggherren, en byggnadsinspektör och en kontrollansvarig närvara. På samrådet går man bland annat igenom hur arbetet ska planeras och organiseras, förslag till kontrollplan och handlingarna i övrigt.

Senast vid det tekniska samrådet ska byggherren lämna in ett förslag till kontrollplan och de tekniska handlingar som behövs detta för att byggnadsinspektören ska kunna avgöra om ett startbesked kan ges.

Ett tekniskt samråd behövs oftast om åtgärden kräver en kontrollansvarig eller du som byggherre har begärt ett tekniskt samråd. Om det inte behövs något tekniskt samråd kan du ibland få ditt startbesked redan när du får beslutet om bygglov.

Var hålls ett tekniskt samråd?

Ett tekniskt samråd kan antingen hållas på platsen för ditt projekt eller hos oss på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi meddelar dig var vi tycker det är lämpligt att hålla samrådet.

Yttranden från andra verksamheter

I vissa fall krävs det att vi kontaktar andra berörda myndigheter och bolag innan ett beslut kan tas. Det kan till exempel handla om yttranden från Tekniska förvaltningen, Miljöförvaltningen, Trafikverket, Länsstyrelsen eller Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Yttranden från andra krävs oftast om byggärendet ligger utanför, eller strider mot, detaljplan.

Nästa steg i bygglovsprocessen

Mer om: Startbesked

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tekniskt samråd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender