Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Förhandsbesked

Om du har planer på att bygga något som kräver bygglov, kan du först söka förhandsbesked. Om din fastighet ligger utanför detaljplanelagt område är förhandsbeskedet ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att genomföra på den plats som du tänkt dig.

Med hjälp av Boråskartan kan du ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förändringar under sommaren

Sommar innebär semester för de flesta, även för våra handläggare. Det innebär att det kommer finnas färre bokningsbara tider än vanligt i vår bokningstjänst för rådgivning vid bygglovsfrågor (Timecenter).

Det kan även upplevas som svårare att få tag på bygglovshandläggare och handläggningstiden kan vara längre än vanligt.

I första hand hänvisar vi till våra telefontider på vardagar 10:00-11:30. Det går också bra att maila din handläggare, så återkommer denne så fort det är möjligt.

Förhandsbesked garanterar bygglov

Förhandsbesked kan sökas på enklare handlingar än vad som krävs när du ansöker om bygglov. Syftet är att du ska få ett första besked om en åtgärd som kräver bygglov kan tillåtas på den plats du valt, utan att du behöver projektera hela huset.

Ett positivt förhandsbesked innebär att du kan vara säker på att sedan få bygglov om din ansökan kommer in till oss inom två år. Ansökan måste då stämma överens med förhandsbeskedet och de eventuella krav som kommunen har beslutat om.

Handläggningstid

Från det att vi fått in alla handlingar och din ansökan är komplett kan du räkna med att få ett beslut efter cirka 10 veckor.

Om du vill veta mer om hur det går till när vi handlägger ditt ärende så kan du läsa mer om förhandsbesked på Boverkets webbplats.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beställ en enkel bygglovskarta

Beställ en enkel bygglovskarta, så att vi kan ha ett underlag för vårt beslut. Skriv i beställningen att du ska ha en enkel bygglovskarta för förhandsbesked. På kartan ritar du in den byggåtgärd som du planerar för. Beställ karta.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Bygglov

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Förhandsbesked

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol