Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Imkanal

En imkanal är den kanal som ska föra bort luft från ett utrymme där man lagar mat. Kanalen ska utformas med god uppfångningsförmåga från matlagningsplatsen och vara möjlig att rensa från avlagringar som till exempel fett och matos.

Om du ska bygga nytt ändra en imkanal krävs det att du gör en anmälan. Du får inte påbörja arbetet med installationen innan du fått ett beslut om startbesked.

Det finns särskilda krav på kanalens brandsäkerhet

Innan du får börja använda din imkanal ska den besiktas av sakkunnig brandkonsult eller skorstensfejarmästare. Då kontrolleras att imkanalen installerats på rätt sätt, med rätt brandskydd och taksäkerhet. Du måste sedan få ett beslut från Samhällsbyggandsnämnden innan du börjar använda imkanalen. 

Efter godkänd besiktning skickas sotarintyg tillsammans med verifierad kontrollplan till Samhällsbyggnadsförvaltningen som skriver ett slutbesked. När du fått ditt slutbesked får du börja använda din imkanal.

Tänk på

Imkanal är ventilationskanalen som går från köksfläkten. Den leder bort fett och ånga som uppstår vid matlagningen. Om inte den rengörs regelbundet så kan fett lätt fastna i kanalen och det finns risk att brand uppstår.

Handlingar du behöver skicka in

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in handlingar från dig. I vissa fall kan det krävas några fler handlingar. Då hör vi av oss.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Imkanal

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender