Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bullerutredning

Du kan behöva lämna in en bullermätning eller bullerutredning när du söker bygglov. En bullerutredning är en kartläggning av ljudnivån från yttre ljudkällor. Utredningen görs för att kunna förebygga att din och andras hälsa kommer påverkas av ljud från omgivningen.

Det vanligaste ljudnivåerna som utreds är trafikbuller från väg- och tågtrafik. Ljudnivåer inomhus kan också utredas. Då finns det olika krav för olika utrymmen, som till exempel hissar.

Mer om: Buller

När behövs en bullerutredning?

Behovet av en mätning eller utredning beror på vad du vill bygga och var du vill bygga. Omfattningen på utredningen påverkas av bullersituationen, inte byggnaden du planerar. Om du behöver lämna in en bullermätning kontaktar vi dig.

Tänk på

 • Ibland kan du behöva lämna in en bullermätning för att kunna bedöma hur högt bullret är i förhållande till Boverkets riktvärden. Mätningen och utredningen görs oftast av en akustiker som du själv anlitar.
 • Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
  Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bullerutredning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Ett grönskande, friskt träd och ett dött träd. 

  Klimatarbetet når inte målet

  Publicerad

  Borås Stads klimatrapport för 2021 visar att kommunen, trots viktiga åtgärder och positiva trender, överskridit den koldioxidbudget som antogs 2019.
 • Klistermärke på marken

  Nu har uppströmsarbetet för att minska nedskräpning i Viskan börjat

  Publicerad

  Äntligen är de på plats! Runt om i Borås har klistermärken placerats ut för att upplysa förbipasserande om hur skräp påverkar dagvattnet.
 • Blommor i blomsterprogramet

  Årets blomsterprogram är här

  Publicerad

  Äntligen är Blomsterprogrammet 2022 här! Temat för i år är inget mindre än Vykort från Borås. Upplev stadens sommarblommor i våra rabatter, urnor och blomlådor ...
Ikon: Kalender

Kalender