Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Detaljplan

En detaljplan är ett dokument som beskriver hur ett område får användas. Med detaljplan regleras användningen av mark- och vattenområden av kommunen. En detaljplan är en juridiskt bindande handling.

Kommunen kan använda en detaljplan för att pröva om ett område är lämpligt för exempelvis bebyggelse. Detaljplan kan dessutom användas både när det ska byggas nytt och när bebyggelse ska förändras eller bevaras.

Mer om: Detaljplanering

Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område kan du få bygga mindre komplementbyggnader utan att behöva lämna in en ansökan eller anmälan.

När behövs en detaljplan?

När flera byggnader ska uppföras i ett område behövs en detaljplan. Om en ny byggnad får stor inverkan på omgivningen, eller om det finns intressekonflikter kring markens framtida användning, kan det också behövas en detaljplan.

Om ett område har en detaljplan gäller den för alla, oavsett om du är en enskild privatpersoner, myndigheter, företag eller organisationer. Det är bara kommunen som kan ta fram en ny detaljplan. Det är dessutom bara kommunen som får ta bort eller godkänna en detaljplan.

Tänk på

 • Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
  Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.
 • Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig och din fastighet.

Mer om: Din fastighet och detaljplanerat område

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Detaljplan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender