Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Detaljplan

En detaljplan är ett dokument som beskriver hur ett område får användas. Med detaljplan regleras användningen av mark- och vattenområden av kommunen. En detaljplan är en juridiskt bindande handling.

Kommunen kan använda en detaljplan för att pröva om ett område är lämpligt för exempelvis bebyggelse. Detaljplan kan dessutom användas både när det ska byggas nytt och när bebyggelse ska förändras eller bevaras.

Mer om: Detaljplanering

Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område kan du få bygga mindre komplementbyggnader utan att behöva lämna in en ansökan eller anmälan.

När behövs en detaljplan?

När flera byggnader ska uppföras i ett område behövs en detaljplan. Om en ny byggnad får stor inverkan på omgivningen, eller om det finns intressekonflikter kring markens framtida användning, kan det också behövas en detaljplan.

Om ett område har en detaljplan gäller den för alla, oavsett om du är en enskild privatpersoner, myndigheter, företag eller organisationer. Det är bara kommunen som kan ta fram en ny detaljplan. Det är dessutom bara kommunen som får ta bort eller godkänna en detaljplan.

Tänk på

 • Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
  Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.
 • Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig och din fastighet.

Mer om: Din fastighet och detaljplanerat område

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Detaljplan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender