Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kontrollplan

Det är du som byggherre som ansvarar för att alla regler och lagar följs. En kontrollplan är ett dokument som beskriver vilka kontroller byggherren ska göra under byggprocessen. I de flesta fall där du behöver göra en ansökan eller en anmälan behöver du också en kontrollplan.

I större byggprojekt måste du anlita en kontrollansvarig. Om det finns en kontrollansvarig till ditt projekt är det vanligtvis den personen som gör kontrollplanen.

Mer om: Kontrollansvarig Länk till annan webbplats.

I vissa enkla projekt behövs det en kontrollplan men inte en kontrollansvarig. Då måste du själv göra en kontrollplan.

Då lämnas kontrollplanen in

I enkla projekt ska förslag till kontrollplan lämnas in redan med bygglovsansökan. Då kan du få startbesked, samtidigt med beslut om bygglov. För större och mer komplicerade projekt lämnas kontrollplanen in efter att bygglovet är beslutat, inför startbesked och tekniskt samråd. I anmälanärenden ska kontrollplanen lämnas in med anmälan.

Vem fastställer kontrollplanen

Du som byggherre lämnar in ett förslag till kontrollplan till oss, i enkla projekt gör du kontrollplanen själv i större projekt har du en kontrollansvarig som hjälper dig att upprätta ett förslag. Vi kan lämna synpunkter på kontrollplan som är inlämnad, till exempel att den behöver kompletteras. När kontrollplanen är godkänd fastställs den i ett beslut om startbesked. Därefter kan du påbörja bygg- eller rivningsarbetet.

Kontrollplan till slutbesked

När bygg- eller rivningsarbetet är färdigt, ska den fastställda kontrollplanen lämnas in på nytt till oss, men med signaturer och eventuella kommentarer, som visar att kontrollerna är gjorda. En signerad kontrollplan, kallas ofta verifierad kontrollplan, är ett av de dokument som behövs för att ge ett slutbesked. Du får inte ta det byggda i bruk innan du har ett slutbesked. Har du haft ett tekniskt samråd innan byggstart krävs det oftast ett slutsamråd innan slutbesked med.

Mall för enkel kontrollplan

Här finns en mall till enkel kontrollplan. Du ska fylla i uppgifter om aktuellt projekt och aktuella kontrollpunkter. På sidan två finns förslag på kontrollpunkter och kritiska moment som kan kontrolleras. Lägg till egna kontrollpunkter om något saknas.

Förslag till enkel kontrollplan Pdf, 176.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Tänk på

Byggherren är skyldig att känna till och följa aktuell lagstiftning och gällande föreskrifter, enligt 10 kap. 5 § plan- och bygglagen, PBL (2010:900)

Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kontrollplan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En skylt med texten "Borås". Skulpturen Folktalaren i bakgrunden.

  Borås signerar sitt första klimatkontrakt

  Publicerad

  Idag undertecknar Borås Stad sitt första klimatkontrakt och tar därmed ett kliv framåt i arbetet med klimatomställningen. Genom kontraktet åtar sig Borås att sn...
 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
Ikon: Kalender

Kalender