Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Planritning

En planritning är en ritning över en byggnads våningsplan, ett horisontellt snitt genom byggnaden. Den visar rumsindelning, dörrar, fönster, trappor, fast inredning, möblering med mera. Ritningen ska visa alla våningsplan som berörs av det du planerar att göra.

Detta ska planritningen redovisa

Ritningen ska visa våningsplanets olika delar (rum), dess användning och dess yta i kvadratmeter. Avskiljbara delar ska redovisas med förslag på väggplacering, streckat. Planritningen ska visa var sektionerna är tagna och måttsatta.

Redovisa byggnadsarea och bruttoarea för varje plan. Redovisa även eventuell lutning mellan entré och garage. Lutningen får vara max 1:20.

Du kan göra de flesta ritningar själv eller anlita en sakkunnig, till exempel en arkitekt eller konstruktör.

När behövs en planritning?

Planritning behövs vid nya byggnationer och tillbyggnader. I bygglovsprocessen ska du skicka in din planritning tillsammans med din ansökan om bygglov.

Du vet väl att vi har ett öppet arkiv?

Över en kvarts miljon handlingar finns öppet i vår e-tjänst för dig att ladda ner eller beställa enkelt och snabbt. Letar du efter en ritning kan du se om du hittar den i vårt arkiv. Annars är du såklart alltid välkommen att kontakta vår kundmottagning. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på sidan.

Mer om: Vårt öppna arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på

 • Alla ritningar du lämnar in ska vara fackmässigt utförda. Det innebär att ritningarna behöver uppfylla vissa minimikrav.
 • Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
  Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.

  Mer om: Fackmässigt utförda ritningar

Exempel på hur en planritning vid nybyggnation kan se ut.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Planritning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En tankebubbla med vatten och skog i

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Publicerad

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
Ikon: Kalender

Kalender