Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Strandskydd

Strandskydd finns vid hav, sjöar och vattendrag i hela landet och omfattar 100 meter från strandkanten, såväl på land som i vattenområdet. På känsliga platser är strandskyddet utvidgat upp till 300 meter. På Boråskartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se vilka områden som omfattas av strandskydd.

Strandskydd är en lag som stärker allemansrätten vid vatten. Syftet är att alla ska kunna komma ner till strandområdet och inte bara de som äger marken. Strandskyddet syftar även till att skydda växter och djur.

Strandskyddet innebär bland annat att du inte får uppföra nya byggnader eller anläggningar, ändra byggnader eller byggnaders användning om det utökar din privata zon, gräva eller förbereda för byggnationer eller förändra livsvillkoren för djur- och växtlivet. Om du vill göra något som är förbjudet enligt strandskyddsbestämmelserna måste du söka dispens (undantag från lag).

Texten om strandskydd är en förenkling. Lagen om strandskydd finns i miljöbalken 7 kapitletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Har du frågor om strandskydd, kontakta då Miljöförvaltningens handläggare: Matilda Chocron, telefonnummer 033-35 30 13 

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-02-07 07.58

Ändrad av:

Dela sidan: Strandskydd

g q n C