Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kontroll av cistern

Det är du som cisternägare/användare som är skyldig att se till att revisionskontroller utförs.

En revisionskontroll ska genomföras när anordningen genomgått omfattande reparation, har skadats, har fått ändrade driftförhållanden eller installerats på en ny plats. Flyttning inom gården av cistern som inte är ansluten till ledningar räknas normalt inte som installation och medför därför inte krav på revisionskontroll.

Återkommande kontroll av cisterner

För att undvika oljeutsläpp till mark eller vatten finns det regler om återkommande kontroll av cisterner. Reglerna gäller för dig som har en cistern, till exempel en villatank inomhus, cistern i mark eller en utomhustank.

I föreskrifterna från Naturvårdsverket och Sprängämnesinspektionen finns krav på återkommande kontroll av cisterner som innehåller olja och är över en kubikmeter i volym. Efter den första kontrollen eller installationskontrollen måste cisternen kontrolleras åter­kommande var 12:e år. För äldre cisterner, som inte har tillfredsställande korrosions­skydd, gäller kontroll vart 6:e år. Inom vattenskyddsområde kan intervall på tre år förekomma. Om du är osäker om kontrollintervallet kan du fråga Miljöförvaltningen om råd.

För övriga cisterner; för bensin, fotogen och andra brandfarliga vätskor i mark och cisterner över tio kubikmeter ovan mark, gäller föreskrifter från:

Cisterner för brandfarlga vätskor, Myndigheten för samhällskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontrollrapporten

Efter kontroll av cistern inomhus, utomhus, ovan mark och i mark ska kontrollrapporten sparas till dess att cisternen tagits ur bruk helt och hållet. Du ska vid begäran kunna visa upp kontrollrapporten för Miljöförvaltningen.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kontroll av cistern

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En tankebubbla med vatten och skog i

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Publicerad

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
Ikon: Kalender

Kalender