Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Vår drönare

Borås Stad har en drönare. Den är ett viktigt verktyg i arbetet med stadens kartor, samhällsplanering och andra olika mätningar.

Drönaren används som ett komplement till GPS-mätning och flygfotografering. Informationen används sedan för att uppdatera Borås Stads kartdatabas. Borås var en av de första kommunerna i Sverige att använda drönare till det. Utifrån drönarmätningar kan vi också skapa 3D-modeller av staden.

Detta använder vi drönaren till

Att mäta mindre områden går snabbt med vanlig GPS men om stora ytor eller helt nya områden ska mätas in är det enklare och effektivare att utgå från flygfoton som tagits med drönare när nya kartor ska göras eller gamla ska uppdateras.

En annan sak som drönaren används till är stadsplaneringen. När stadsarkitekten planerar hur staden ska byggas, kan hen använda sig av drönarfoton för att enklare planera hur och var vi ska bygga.

Drönaren har även andra egenskaper – den kan mäta volymer! Om till exempel Sobacken behöver veta volymen på soptippen är det enkelt mäta den från drönaren.

Planerade flygningar

Just nu finns inga planerade flygningar.

Datum

Starttid (cirka)

Område

Syfte

Karta över drönarflygningar

Drönarfilm

Senast ändrad: 2020-03-02 12.54

Ändrad av:

Dela sidan: Vår drönare

g q n C