Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Vår drönare

Borås Stad har en drönare. Den är ett viktigt verktyg i arbetet med stadens kartor, samhällsplanering och andra olika mätningar.

Drönaren används som ett komplement till GPS-mätning och flygfotografering. Informationen används sedan för att uppdatera Borås Stads kartdatabas. Borås var en av de första kommunerna i Sverige att använda drönare till det. Utifrån drönarmätningar kan vi också skapa 3D-modeller av staden.

Så använder vi drönaren

Att mäta mindre områden går snabbt med vanlig GPS men om stora ytor eller helt nya områden ska mätas in är det enklare och effektivare att utgå från flygfoton som tagits med drönare när nya kartor ska göras eller gamla ska uppdateras.

En annan sak som drönaren används till är stadsplaneringen. När stadsarkitekten planerar hur staden ska byggas, kan hen använda sig av drönarfoton för att enklare planera hur och var vi ska bygga.

Drönaren har även andra egenskaper – den kan mäta volymer! Om till exempel Sobacken behöver veta volymen på soptippen är det enkelt mäta den från drönaren.

Planerade flygningar

Planerade drönarflygningar

Datum

Starttid (cirka)

Område

Syfte

8/7-27/8

07.00

Kvarteret Nornan 1

Inhämta underlag till arbetsmaterial för framtida planering för plan, bygg och miljö.

 

 

 

 

Drönarfilm

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vår drönare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol