Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Här finns det översvämningsrisk vid skyfall i Borås

Ett varmare klimat, som en följd av pågående klimatförändringar, förväntas ge förändringar i nederbördsmönstren med kraftigare och fler extrema regn. När översvämning orsakas av ett kraftigt men kortintensivt regn, kallas det skyfall. En skyfallskartering visar var vattnet riskerar att samlas och orsaka problem med översvämningar, samt ge störningar för fastigheter och övrig infrastruktur.

Underlag för förebyggande arbete

Under 2021 fick SMHI uppdraget att göra en kartläggning kring var det i Borås kommun råder störst risk för höga vattennivåer vid stora nederbördmängder (100 respektive 200-årsregn). Skyfallskarteringen blev klar våren 2022, och syftet med karteringen är att synliggöra kommunens sårbarhet mot skyfall och vara ett hjälpmedel vid samhällsplaneringen i kommunen. Karteringen synliggör utifrån nederbördsperspektiv var det till exempel är lämpligt att bygga hus, industriområden, vägar med mera i kommunen.

Skyfallskarteringen ger också underlag till var det i kommunen idag kan finnas utmaningar vid stora nederbördsmängder, till exempel verksamheter, bostadshus, vägar som kan utsättas för förhöjda vattennivåer vid kraftig nederbörd. I de fall där det finns förhöjda risker för stor påverkan vid stora nederbördmängder ges det i rapporten exempel på hur förebyggande åtgärder kan sättas in, till exempel genom att avleda, magasinera och styra vattnet inom skyfallsplansområdet.

Länk till rapport

Skyfallskartering och strategisk skyfallsplan för Borås Stad Pdf, 5.9 MB.

Karta med översikt över Borås kommun och hur Borås centrum och Borås stadsdelar påverkas av 100- respektive 200-årsregn.

Vill du ha kartan på en egen webbsida, gå in på länken: 100- och 200-årsregn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Här finns det översvämningsrisk vid skyfall i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender