Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fridlysta arter

Om det finns risk för att en växt- eller djurart försvinner eller utsätts för plundring kan arten fridlysas. Innebörden av fridlysningen ser lite olika ut för olika arter.

För växter innebär fridlysningen oftast att man inte får plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada växterna. Samtliga orkidéer i Sverige fridlysta. Utöver det omfattar fridlysningen bland annat 232 arter av kärlväxter (blomväxter), 12 mossarter, 8 lavarter, 5 svamparter och 1 algart.

För djur innebär fridlysningen att man inte får döda, skada eller fånga djuren. Fridlysningen av fåglar gäller även deras ägg och bon. Vissa arter har ett starkare skydd som innebär att man inte heller får störa djuren, eller skada deras fortplantningsområden eller viloplatser.

Samtliga arter av grod- och kräldjur (ormar och ödlor) är fridlysta i Sverige. Även alla fåglar och däggdjur är fredade med undantag för arter som är föremål för allmän jakt enligt jaktlagstiftningen. Utöver detta är 31 arter av ryggradslösa djur fridlysta, däribland flodpärlmusslan som förekommer i flera vattendrag i Borås kommun.

Fridlysta arter, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Genomförda inventeringar

Miljöförvaltningen har under många år arbetat med att kartlägga var fridlysta arter förekommer i kommunen för att kunna ta hänsyn till dessa när staden växer. Några av kartläggningarna, bland annat inventeringar av större vattensalamander, fladdermöss samt vildbin och ängsfjärilar, finns samlade på sidan:

Undersökningar av naturvärden i Borås.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Fridlysta arter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

   Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender