Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Naturreservat i Borås

Naturreservat är den vanligaste formen för att långsiktigt skydda värdefull natur. Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter och skötselbestämmelser.

Syftet med ett naturreservat kan bland annat vara att bevara biologisk mångfald, återställa eller nyskapa värdefulla livsmiljöer för skyddade arter eller säkerställa områden för friluftslivet. Både länsstyrelser och kommuner kan bilda naturreservat.

I Borås Stad finns 14 naturreservat, varav 7 är kommunala. De kommunala reservaten sköts av Tekniska förvaltningens Skogsavdelning. Nedtill finns det en beskrivning av de naturreservat som finns i Borås kommun, och en översiktlig bild av var naturreservaten finns i Borås kan du se via friluftskartan, se länk nedtill.

Borås friluftskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De kommunala naturreservaten är

De statliga naturreservaten är

I boken Borås friluftsguide kan du hitta information om tillgänglighet, möjlighet till parkering och närhet till busshållplatser för alla naturreservat. Boken är gratis och finns att hämta bland annat på Kulturhuset, Kypegårdens friluftsgård samt Fritids- och Folkhälsoförvaltningens kontor (Sturegatan 38).

Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta och läsa mer om alla länets naturreservat. Via karttjänsten Skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se var alla naturreservat i Sverige finns.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Naturreservat i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

   Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender