Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Naturreservat i Borås

Naturreservat är den vanligaste formen för att långsiktigt skydda värdefull natur. Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter och skötselbestämmelser.

Syftet med ett naturreservat kan bland annat vara att bevara biologisk mångfald, återställa eller nyskapa värdefulla livsmiljöer för skyddade arter eller säkerställa områden för friluftslivet. Både länsstyrelser och kommuner kan bilda naturreservat.

I Borås Stad finns 14 naturreservat, varav 7 är kommunala. De kommunala reservaten sköts av Tekniska förvaltningens Skogsavdelning. Nedtill finns det en beskrivning av de naturreservat som finns i Borås kommun, och en översiktlig bild av var naturreservaten finns i Borås kan du se via friluftskartan, se länk nedtill.

Borås friluftskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De kommunala naturreservaten är

De statliga naturreservaten är

I boken Borås friluftsguide kan du hitta information om tillgänglighet, möjlighet till parkering och närhet till busshållplatser för alla naturreservat. Boken är gratis och finns att hämta bland annat på Kulturhuset, Kypegårdens friluftsgård samt Fritids- och Folkhälsoförvaltningens kontor (Sturegatan 38).

Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta och läsa mer om alla länets naturreservat. Via karttjänsten Skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se var alla naturreservat i Sverige finns.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Naturreservat i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender