Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Rapport 2 2022

Rapport 2 2022 berättade om läget i april.

Året startade med pandemin och rekommendationer att inte träffas fysiskt, så workshoppen om åtgärdsmål hölls digitalt. En fin film av Viskan ovanifrån visades där det blev mycket tydlig hur mycket Viskan meandrar genom landskapet.

Vi skapade en vision och önskan för Viskan som ljuder:

Viskan är Borås blodomlopp. Viskan och hennes ekosystem ska rehabiliteras, hon ska bli ren och frisk. Med stolthet ska vi ge henne utrymme så att vi kan vara nära henne och ta del av hennes närvarande natur.

Slutsatser hur vi kan uppfylla projektets åtgärdsmål under dagens förutsättningar blev följande:

 • Utreda närmare de olika lösningarna (för bl.a. deponering och förbiledning samt täckning), ta reda på flera olika dellösningar/alternativ (skräddarsydd åtgärd).
 • Risken med påverkan på grund av klimatförändringar ska finnas med vid översyn av åtgärdsmål.
 • Fortsätt kommunicera och involvera kringliggande verksamheter och invånare.
 • Påverkat området är ett ekosystem som behöver ett helhetsgrepp (vattenverksamhet, miljöfarligverksamhet, strandskydd, artskydd, dumpningsdispens mm).

Den 17e februari var ett inspel om projektet på SVT Nyheter Väst (länk till sändning: Pengarna tickar – 100 ton gifter fortfarande kvar i Viskan | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.). Presentationen för Rotary som projektledaren höll i den 18e februari blev lyckad med cirka 50 deltagare. I mars blev projektet uppmärksammats i Borås Tidning (se bilaga).

I slutet av kvartalet kunde vi skriva tilldelningsbeslutet för utvärderande konsult (miljö, teknik och tillstånd). Dessa består av två olika aktörer som kompletterar den tidigare upphandlade provtagande konsulten. När avtal är påskrivna kommer vi ha ett startmöte. Den enda som saknas i dagsläget är en konsult till batymetriska undersökningar. Detta innebär att vi snart har samtliga konsulter på plats. I väntan på en konsult för batymetriska undersökningar kan övriga konsulterna påbörja sitt arbete.

Vi ser fram emot de fysiska träffen under kvartal 2 med konsulterna och laboratoriet för att starta upp undersökningarna.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Rapport 2 2022

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En glödlampa

  Skadad belysning på Hässleholmen

  Publicerad

  Under helgen kommer en del av belysningen på Hässleholmen vara släckt, främst den på Åsvägen. Detta beror på att elskåpet som reglerar gatubelysningen blivit sk...
 • En skylt med texten "Borås". Skulpturen Folktalaren i bakgrunden.

  Borås signerar sitt första klimatkontrakt

  Publicerad

  Idag undertecknar Borås Stad sitt första klimatkontrakt och tar därmed ett kliv framåt i arbetet med klimatomställningen. Genom kontraktet åtar sig Borås att sn...
 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
Ikon: Kalender

Kalender