Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Rapport 2 2022

Rapport 2 2022 handlar främst om konsulterna som har kommit på plats. Rapporten skrevs i april.

Året startade med pandemin och rekommendationer om att inte träffas fysiskt, så workshoppen om åtgärdsmål hölls digitalt. En fin film av Viskan ovanifrån visades där det blev mycket tydlig hur mycket ån meandrar genom landskapet.

Vi skapade en vision och önskan för Viskan som lyder:

Viskan är Borås blodomlopp. Viskan och hennes ekosystem ska rehabiliteras, hon ska bli ren och frisk. Med stolthet ska vi ge henne utrymme så att vi kan vara nära henne och ta del av hennes närvarande natur.

Slutsatser hur vi kan uppfylla projektets åtgärdsmål under dagens förutsättningar blev följande:

  • Utreda närmare de olika lösningarna (för bland annat deponering och förbiledning samt täckning), ta reda på flera olika dellösningar/alternativ (skräddarsydd åtgärd).
  • Risken med påverkan på grund av klimatförändringar ska finnas med vid översyn av åtgärdsmål.
  • Fortsätt kommunicera och involvera kringliggande verksamheter och invånare.
  • Påverkat området är ett ekosystem som behöver ett helhetsgrepp (vattenverksamhet, miljöfarlig verksamhet, strandskydd, artskydd, dumpningsdispens m.m.).

Den 17 februari var ett inslag om projektet med i SVT Nyheter Väst.

Pengarna tickar – 100 ton gifter fortfarande kvar i Viskan | SVT Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Presentationen för Rotary som projektledaren höll i den 18 februari blev lyckad med cirka 50 deltagare. I mars blev projektet uppmärksammats i Borås Tidning.

I slutet av kvartalet kunde vi skriva tilldelningsbeslutet för utvärderande konsulter (miljö, teknik och tillstånd). Dessa består av två olika aktörer som kompletterar den tidigare upphandlade provtagande konsulten. När avtal är påskrivna kommer vi ha ett startmöte. Den enda som saknas i dagsläget är en konsult till batymetriska undersökningar. Detta innebär att vi snart har samtliga konsulter på plats. I väntan på en konsult för batymetriska undersökningar kan övriga konsulterna påbörja sitt arbete.

Vi ser fram emot de fysiska träffen under kvartal 2 med konsulterna och laboratoriet för att starta upp undersökningarna.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Rapport 2 2022

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter