Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Rapport 3 2022

Rapport 3 2022 gladde sig åt att kunna ha fysiska möten. Rapporten skrevs i augusti.

Avtal med konsulterna är nu påskrivna. Vi handlade upp enkonsult för provtagning, för miljö, för teknik och för tillstånd. Vi delade upp upphandlingen. Som provtagande konsult har vi anlitat Sweco. Sweco står även för delarna miljö och teknik. För tillståndsdelen har vi anlitat Afry.

I projektets arena iBinder introducerar konsulterna sig själva inklusive sina specialiteter. Det finns ett organisationsschema.

I början av maj har projektledaren har varit i Kalmar för ett studiebesök att ta lärdomar från. Sedimentsaneringen i Kalmar är ett internationellt samarbete där en ny muddringsteknik togs fram.

För att komma igång med arbetet har vi börjat med ett digitalt möte med konsulterna den 10e maj. Andra mötet som vi hade var ett fysiskt möte vid Guttssjön (Utbildningslokal från Räddningstjänsten) den 14e juni.

Vid det fysiska mötet skapades bra förutsättningar för framtidens samarbete. Vi gick genom den tidigare skapade visionen för Viskan som ljuder: Viskan är Borås blodomlopp. Viskan och hennes ekosystem ska rehabiliteras, hon ska bli ren och frisk. Med stolthet ska vi ge henne utrymme så att vi kan vara nära henne och ta del av hennes närvarande natur.

Vi hade även ett platsbesök hos försvarsmakten och gick genom säkerhet i fält.

På den 21e maj ägde vernissagen rum av utställningen ”ingen Å är en Ö” i Rydals museum. Utställningen är en del av det långsiktiga projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker, initierat och lett av Theo Ågren och Thomas Laurien.

Efter sommaren kommer vi starta med referensprovtagning och presentera en mer detaljerad projektplan.

Den 6e oktober planeras ett informationsmöte för berörda aktörer på Rydals museum. Mötet syftar bland annat till att ge information till berörda om arbetets framdrift samt ge berörda möjligheten att ställa frågor till projektledningen samt ansvariga inom konsultorganisationerna som ansvarar
för utredningsarbete. Mötet således utgör ett led i den pågående dialogen inom ramen för projektet med myndigheter, fastighetsägare, verksamhetsutövare och andra berörda.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Rapport 3 2022

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender