Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Rapport 4 2022

Rapport 4 skrevs i december 2022.

Ni har fått vänta lite längre på en projektlägesrapport, det har hänt mycket under tiden. Vi har kommit i gång med provtagningsarbete samt att vi har haft några träffar med konsulter, verksamhetsutövare och myndigheter. En underkonsult är upphandlad för batymetri så nu är den tänkta organisationen av konsulter komplett med kompetens för miljö, teknik, laboratorietjänster, dataanalyser av prover, projektstöd, samt juridiskt stöd.

Ett reportage i Radio Sjuhärad sändes den 30 juli 2022: Viskan ska bli giftfri – Borås: "Vi har sänkt kraven på de som ska sanera" - P4 Sjuhärad | Sveriges Radio Länk till annan webbplats.

En artikel i Borås Tidning var presenterad den 29 oktober om PFAS: https://www.bt.se/boras/fler-giftiga-amnen-kan-finnas-i-viskan-maste-undersokas-adce56d5/ Länk till annan webbplats.

Den 6e oktober hölls ett informationsmöte för berörda aktörer på Rydals museum. Mötet syftade bland annat till att ge information till berörda om arbetets framdrift samt ge berörda möjligheten att ställa frågor till projektledningen samt ansvariga inom konsultorganisationerna som ansvarar för utredningsarbete. Mötet utgör ett led i den pågående dialogen inom ramen för projektet med myndigheter, fastighetsägare, verksamhetsutövare och andra berörda.

Ett digitalt möte hölls 21 november med verksamhetsutövare, dvs de privata företag som finns utpekade i ansvarsutredningen, Borås Stad och Borås Energi och miljö, samt Länsstyrelsen.

Dagordningen handlade om uppdatering av status i projektet och planerade/pågående undersökningar, planering av projektet inklusive budget, samt diskussion kring information och kommunikation samt insyn och delaktighet i projektet.

Tjänsten upphör vid årsskiftet och ska återbesättas. Den nuvarande projektledaren, Ilse Postma, tackar för ett gott samarbete och önskar en fin fortsättning.

Instrument är under hösten 2022 utplacerade i Viskan och mäter flödet, turbiditet och partiklar i vattenflödet inför referensprovtagning.

En underkonsult är upphandlad för batymetri. Mätningar genomfördes under november/ december månad. Mätningar är underlag till bland annat sedimentprovtagning.

Länsstyrelsen har tidigare i år ställts krav i projektet att även mäta PFAS, vilket nu gett projektet behov av att beräkna en ytterligare kostnad som inte finns medräknas i projektet.


Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Rapport 4 2022

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender