Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Igenväxande sjöar

Många människor upplever att sjöar växer igen. Och det gör de faktiskt, det är en naturlig process. När växter och djur dör i sjön sjunker material ner till bottnen. På lång sikt kommer sjön att växa igen och bli en våtmark. Sedan istiden så har redan flera mindre sjöar blivit våtmarker men för stora sjöar så tar processen flera tusen år till.

Denna process går idag dock mycket fortare än vad som är naturligt och det beror på att människan tillför näringsämnen till sjöekosystemet. Näringen som tillförs sjöekosystemen kommer till stora delar från avloppsvatten, jordbruk, skogsbruk och bilavgaser.

Vattenråden i kommunen tar vattenprover på näringsämnen på några punkter i kommunen men det är inte heltäckande och görs heller inga utvärderingar hur snabbt igenväxningen sker.

Borås Stad har ansvar för miljötillsyn av företag och andra verksamheter som har utsläpp till vatten men inte något uppdrag idag att följa igenväxningen av vattendrag inom kommunen.

Borås Stad gör insatser mot vass vid badplatser och några sjöar och vattendrag i centrala Borås främst för att underlätta för fisket.

För mer information om hur våra sjöar och vattendrag mår och för att se provpunkter, besök Länssyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Båt som röjer bort vass längs en strandkant.

Rensning av vass i Kypesjön. Foto: Tekniska förvaltningen

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Igenväxande sjöar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender