Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Att tänka på inför tomtköp

När du planerar att bygga ett hus finns det en del saker att förbereda och tänka på. I processen från köp av villatomt fram till att ditt hus står färdigt kommer du att ha kontakt med olika förvaltningar, avdelningar och personer inom kommunen.

I samband med detaljplaneläggning av villatomtsområden görs oftast översiktliga mark/geotekniska utredningar. Det åligger er som köpare att ytterligare undersöka den specifika tomtens skick, ex genom att utföra en markundersökning. Det är lämpligt att sådan markundersökning sker innan köpeavtal undertecknas. Kommunen ska alltid meddelas innan någon form av undersökning utförs. Efter undersökning av marken måste denna också återställas till ursprungligt skick.

Du behöver också kontakta de olika leverantörerna av el, vatten och avlopp samt eventuellt leverantör för fjärrvärme och fiber. Anslutningsavgifterna ingår inte i köpeskillingen om inte annat framgår. Tänk på att det är du själv som bär ansvaret för hela processen och för att driva den framåt. Vid köp av kommunal villatomt i Borås väljer du fritt vilken husleverantör du vill anlita. Du har självklart också möjligheten att bygga ditt egenritade hus.

Kommunen ställer krav på byggnadsskyldighet i köpeavtalet om att uppföra huvudbyggnadens grundkonstruktion inom överenskommen tid. För närvarande är tiden 6 månader från tillträdesdagen.

Titta på detaljplanen för området

En detaljplan bestämmer vad och hur du får bygga inom ett visst område.

Karta med gällande detaljplaner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp att tolka detaljplanen är du välkommen att kontakta:

Frågor om bygglov

Ta gärna en tidig kontakt med kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och dess avdelning för bygglov. Till dem kan du ställa frågor om exempelvis hur och vad man får bygga på en viss tomt eller om du önskar diskutera ert projekt i sin helhet. De kan också besvara frågor om planavgift.

Bygglovsenheten

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Att tänka på inför tomtköp

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender