Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Placering av avloppsanläggningen

Grundläggande vid placeringen är att avrinningen från avloppsanläggningen inte ska riskera att påverka vattentäkter och grundvatten.

Vid placeringen av anläggningen behöver du veta om den kommer att ligga inom strandskyddsområde eller områden med högre funktionskrav.

När du lämnat in din ansökan och redogörelse får de som berörs i närområdet information om dina planer och får då möjlighet att lämna synpunkter som kan vara relevanta i ärendet.

Vid bedömningen av placeringen är förhållandet till vattenskyddsområden, strandskydd, vattentäkter, bergvärmebrunnar, sjöar, vattendrag, markförhållanden samt möjlig uppställningsplats för slamsugningsbil av betydelse.

Strandskydd

Placering inom strandskyddsområde kan i vissa fall innebära krav på strandskyddsdispens. Strandskyddet är till för att skydda det allmänna friluftslivet och höga naturvärden.

Hänsyn til inom strandskydd

Områden med högre funktionskrav

Högre funktionskrav på avloppsanläggningen gäller inom till exempel inom områden som vattenskyddsområden, strandnära och vissa bebyggda områden.

Miljö- och konsumentnämnden har beslutat om riktlinjer för högre funktionskrav.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Placering av avloppsanläggningen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender