Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tillsyn över nytt avlopp

När du fått tillstånd till en ny avloppsanläggning gör Miljöförvaltningen uppföljande tillsyn av anläggningen efter två till tre år. Tillsynen syftar till att bedöma om anläggningen följer tillståndet och om den fungerar.

 • Det lodräta avståndet mellan spridarrören och högsta grundvattennivå eller berg ska var minst en meter eller mer. Om avståndet är betydligt mindre krävs åtgärder. Några åtgärder som kan vara aktuella är att lyfta upp anläggningen högre, sätta in en pumpanordning eller att göra en avskärmande dränering uppströms.
 • Vattenytan i fördelningsbrunnen ska vara i jämnhöjd med alla utloppen så att belastningen sker lika på alla ledningar.
 • Vatten eller slam i ventilationsrören kan tyda på att anläggningen eller del av anläggningen är för tät.

Om du anlitat en entreprenör för att göra arbetet har den ett ansvar enligt Konsumenttjänstlagen. Anläggningen ska vara professionellt gjord och uppfylla kravet på funktion.

Du kan också själv göra kontrollerna. Framför allt är det intressant att kontrollera avståndet mellan grundvatten och spridarledning.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillsyn över nytt avlopp

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender