Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Egen brunn

Bor man på landet får man oftast sitt dricksvatten från en egen brunn. Den kan vara borrad, grävd eller att vattnet tas direkt från en naturlig källa.

Det är du som fastighetsägare som har ansvaret för att du har ett bra vatten.

På Livsmedelsverkets webbplats finns det råd och information om vad du ska tänka på om du har en egen brunn.

Egen brunn, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du analysera ditt vatten?

Ett dricksvatten kan analyseras för bakterier, för kemiska ämnen, samt för radon. Laboratoriet som analyserar vattnet ska vara ackrediterat, det vill säga godkänt, för att analysera och bedöma vattenkvaliteten.

Miljöförvaltningen kan förmedla provtagningsutrustning. Du tar själv proverna och lämnar in dem till anvisad transportör. Proverna skickas därefter till ett laboratorium för analys. Du får svar inom cirka två veckor. Vid provtagning av både bakteriologisk och kemisk analys är det ett kombinationspris som är lägre än kostnaden för enskilda delar, det gäller också vid provtagning av alla de tre delarna bakteriologisk, kemisk och radonanalys. Kontakta oss för mer information om kostnad och hur det går till.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Egen brunn

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender