Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Egen brunn

Bor man på landet får man oftast sitt dricksvatten från en egen brunn. Den kan vara borrad, grävd eller att vattnet tas direkt från en naturlig källa.

Det är du som fastighetsägare som har ansvaret för att du har ett bra vatten.

Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns råd om om vad du ska tänka på om du har en egen brunn.

Behöver du analysera ditt vatten?

Ett dricksvatten kan analyseras för bakterier, för kemiska ämnen, samt för radon. Laboratoriet som analyserar vattnet ska vara ackrediterat, det vill säga godkänt, för att analysera och bedöma vattenkvaliteten.

Miljöförvaltningen kan förmedla provtagningsutrustning. Du tar själv proverna och lämnar in dem till en viss transportör. Proverna skickas därefter till ett laboratorium för analys. Du får svar inom cirka två veckor. Bakteriologisk och kemisk analys kostar 900 kr, har du en bergborrad brunn rekommenderas även en radonanalys och kostnaden för alla tre delar är 975 kr. Vid provtagning av dessa delar är det ett kombinationspris som är lägre än kostnaden för enskilda delar, men önskar du provta enbart en av delarna är kostnaden för bakteriologisk analys 450 kr, kemisk analys 650 kr och enbart radonanalys 300 kr. Kontakta oss för mer information om hur det går till.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-04-23 14.40

Ändrad av:

Dela sidan: Egen brunn

g q n C

p

Kontakt