Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kommunalt vatten

De flesta fastigheter inom Borås Stad är anslutna till det kommunala nätet. I kommunen finns fem vattenverk som försörjer drygt 90 000 människor med dricksvatten. Det största är Sjöbo vattenverk som tar sitt vatten från Öresjö. Ärtingen är reservattentäkt om det skulle hända något med Öresjö som gör att det under en begränsad tid inte går att ta vatten därifrån . Övriga kommunala vattenverk är Dalsjöfors, Rångedala, Hedared och Bredared. De tar vattnet från borrade eller grävda brunnar.

Hos Borås Energi och Miljö AB kan du få mer information om våra vattenverk och vilka kontroller på vattenkvaliteten som görs regelbundet.

Dricksvattnet i Borås, Borås Energi och Miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontroll av vatten

För att skydda vattnet från påverkan utifrån har alla vattentäkter skyddsområden med bestämmelser om vad som är inte är tillåtet att göra eller vad som kräver tillstånd från eller en anmälan till Miljö- och konsumentnämnden.

Prover tas regelbundet på råvattnet från sjön eller brunnarna, på dricksvattnet som lämnar vattenverket och ute på ledningsnätet. Proverna analyseras bakteriologiskt och kemiskt.

Lokalt har Miljö- och konsumentnämnden tillsynen över vattenverken och vattenkvaliteten. Livsmedelsverket är den centrala myndigheten. Livsmedelsverket har i föreskrifter fastställt gränsvärden och riktvärden för ett stort antal olika ämnen. Föreskrifterna gäller kommunalt dricksvatten och andra vattenverk som försörjer många människor eller används i livsmedelshantering eller i kommersiella/offentliga verksamheter.

Har du problem med vattenkvaliteten, kontakta Borås Energi och Miljös Kundcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., telefon 020-97 13 00.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kommunalt vatten

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender