Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Här börjar Viskan

Visste du att allt vatten som rinner ned i dagvattenbrunnen hamnar orenat i Viskan? Dagvatten renas inte på reningsverk - som många tror.

Vad är dagvatten?

Regn, snö och hagel som rinner av från tak, gator och andra hårda ytor utomhus kallas för dagvatten. Att leda bort dagvatten är viktigt eftersom det hjälper till att förhindra översvämningar.

Foto som visar en dagvattenbrunn där det rinner ner regnvatten från gatan med löv och smuts.

Renas inte dagvatten?

Dagvatten kan ledas bort på olika sätt. Antingen genom gatubrunnar till ledningar och magasin under mark eller genom öppna system med diken, dammar och våtmarker. Till slut rinner dagvattnet ut i bäckar, åar eller hav.

Dagvatten renas inte på reningsverk - som många tror - utan leds genom gatubrunnar direkt ut i Viskan, Öresjö eller något annat lokalt vattendrag.

Illustration som visar dagvatten som rinner ner i dagvattenbrunnar - och som sedan hamnar i lokala sjöar, åar och vattendrag.

Illustration: NSVA

Släng inte skräp eller kemikalier i gallerbrunnar

Dagvattenbrunnar är avsedda för regn- och smältvatten. Släng därför inte fimpar, snus eller annat skräp på gatan, eftersom det kan spolas ner i brunnen. I naturen skadar föroreningarna och skräpet både växter och djur. Även vi människor påverkas. Skräpet rinner ut i vatten som vi ska göra dricksvatten av, på marker där våra barn leker eller på badplatsen där vi badar.

Tvätta rätt!

Tänk också på att inte tvätta ditt sopkärl, din skottkärra eller något annat och låta smutsvattnet rinna ner i dagvattenbrunnen. Tvätta inte heller bilen på gatan eller garageuppfarten. Tvättvattnet är förorenat av bland annat tvättkemikalier, olja och tungmetaller och rinner då orenat ut i dagvattenbrunnarna. Tvätta därför bilen i en bilvårdsanläggning - där det finns system för att rena vattnet.

Informationsblad om hur du tvättar bilen rätt Pdf, 757.3 kB.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Här börjar Viskan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg

  Nu kommer vår öppna mottagning till dig istället

  Publicerad

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? I oktober kommer våra bygglovhandläggare, ...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Vy över Posttorget och Viskan. 

  Välkommen på invigningen av Posttorget

  Publicerad

  Lördagen den 1 oktober är du varmt välkommen till invigningen av Posttorget. Dagen är fylld med tipspromenad, musik, firande och fika. Olika aktiviteter startar...
Ikon: Kalender

Kalender