Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Boendeparkering

Boendeparkering ger boende i Villastaden, Lugnet, Östermalm och Salängen möjlighet att parkera i upp till sju dygn i följd på de gator och platser som finns tillgängliga inom respektive område. För att få boendeparkering krävs ett tillstånd och en biljett. Boende i andra stadsdelar får vända sig till privata parkeringsbolag för parkeringsplats.

Vem kan få boendeparkeringstillstånd?

Tillstånd kan den få som är folkbokförd på en adress i något område (Villastaden, Lugnet, Östermalm och Salängen) där boendeparkering gäller och står som ägare, i det svenska bilregistret, till det fordon som ansökan görs för. Du kan få ett tillstånd per person och maximalt två per hushåll.

För fordon med totalvikt överstigande 3,5 ton samt husbil, traktor, motorredskap, frikopplat släpfordon, hyrbilar och lånebilar medges inte boendeparkeringstillstånd.

Missbruk av boendeparkeringstillståndet eller tillstånd utfärdat på felaktiga grunder medför indragning av tillståndet.

Söker du tillstånd för en tjänstebil krävs det att du kompletterar din ansökan med intyg från arbetsgivaren.

Var får man boendeparkera i Borås Stad?

Du som erhållit boendeparkeringstillstånd och som löst boendeparkeringsbiljett kan boendeparkera i det område av staden inom vilket du fått tillstånd för.

Området inom vilket boendeparkering gäller är utmärkt med områdesmärke, vilket betyder att man i mån av plats får boendeparkera inom området, utom där generella förbud råder eller där annan reglering gäller och är skyltsatt.

Besökare kan också parkera inom området. På vardagar mellan klockan 9 och 18 samt på dag före sön- och helgdag mellan klockan 9 och 15, kan man dock bara parkera som längst två timmar i följd om man inte har ett boendetillstånd.

Det finns en del avgiftsbelagda parkeringsplatser inom området, och på dessa platser gäller inte boendetillståndet eller boendebiljetten.

Vad kostar boendeparkering?

Ansökan om boendeparkeringstillstånd kostar 200 kronor och tillståndet gäller i två år. Ansökan sker via e-tjänst längst ned på denna sida. Boendeparkeringsbiljett kostar 225 kronor per 30 dygns period. Biljetten kan lösas via sms, app eller i automat. Observera att biljetten är digital, du får alltså inte ut en fysisk biljett i automaten.

Betalning via sms

Tabell över område och zonkod

Område

Zon

Villastaden

60683

Lugnet

60684

Östermalm

60685

Salängen

60686


Biljetten vid automatköp gäller för kommande 30 dygn.
Läs mer på Borås kommuns Parkerings AB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring 033-35 32 50.

Ladda ner illustrationskarta över boendeparkering i Lugnet, Salängen, Villastaden och Östermalm.

Undantag

Borås stad förbehåller sig rätten att vid drift, underhåll samt ombyggnation av gatan att reglera om dessa, permanent eller tillfälligt. Observera också att där generella regler för stannande och parkering råder så gäller dessa. Var uppmärksam!

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Boendeparkering

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender